Došao je trenutak da chefovi diljem Hrvatske saznaju – tko je nositelj prestižnih Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj! U odabranom društvu do sada je bilo svega pet hrvatskih restorana rasutih po Lijepoj Našoj. Šibenski Pelegrini, rovinjski Monte i dubrovački 360 svoje zvjezdice ponosno nose već tri godine, a 2019. pridružili su im se još i zagrebački Noel te kvarnerska Draga di Lovrana.

Restoranima Lešić Dimitri i Boškinac dodijeljena je jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica.

U staroj biskupskoj palači u korčulanskoj gradskoj jezgri nalazi se novi nositelj Michelinove zvjezdice – Palača Lešić Dimitri, kojom stoluje novogradiščan chef Marko Gajski.

Tajna njegove kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima, ali pripremljenima na njegov način, sa svježim i sezonskim namirnicama ulovljenima i ubranima toga dana – od Viške pogače, svježe ribe pripremljene modernim tehnikama do jela s divljim šparogama ubranim na Pelješcu. Osim degustacijskih menija, gosti Palače Lešić Dimitri mogu odabrati i Chef’s Table, meni nadahnut hrvatskom gastronomijom, a uparen hrvatskim vinima.

– Izvan sebe sam, nisam to uopće očekivao! Telefon neprestano zvoni i svi čestitaju! Jako sam zahvalan – rekao je Marko Gajski. 

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.

U Hrvatskoj nema kuhinje sa 70 zaposlenika u smjeni, stažista kojima ne znaš ni ime i ljudi na koje bi ti dnevno otišlo sat vremena samo da ih pozdraviš. Mi smo osuđeni na rad u malim timovima, pa ako jedan drugome ne držimo leđa – zaboravi! Većina restorana u Hrvatskoj mijenja osoblje svake godine, pa se događa svašta. Edukacija mladih kuhara je imperativ. Znanje ne treba zadržavati za sebe jer su mladi ljudi budućnost. Potrebna je socijalna zrelost da možeš raditi ovaj posao”, upozorava Gajski.

Izvor: Jutarnjilist

Foto: facebook

Komentari
Prethodni članak“Sačuvajmo stare sorte Cernik 2020“: Sutra razmjena plemki i sjemenja starih sorti
Sljedeći članakLucija Prpić iz OŠ “Mato Lovrak” osvojila prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju