Stručno-edukativna manifestacija “Sačuvajmo stare sorte “Cernik 2020.“ održana je jučer u Hrvatskom domu u Cerniku.

Udruga vinogradara i voćara Cernik s uvaženim institucijama i partnerima: Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja i OPG Hudolin, pod pokroviteljstvom Općine Cernik – održala je stručno-edukativnu manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2020.“.

Riječ je o razmjeni plemki starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja.

Za ovaj skup vladalo je veliko zanimanje zaljubljenika u stare sorte iz cijele Hrvatske, a došli si i gosti – voćari, stručnjaci i znanstvenici iz BiH, Njemačke, Slovenije, Srbije, Austrije i Nizozemske.

Prema riječima domaćina i predsjednika Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonka Živkovića, manifestaciju je posjetilo više od 54 izlagača.

Zahvaljujući zauzimanju Udruge i suradnika na spašavanju i čuvanju starih sorti, Cernik je postao prepoznatljiv diljem Hrvatske, pa i izvan granica. Kako je manifestacija počela rekao je predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković:

-“Ova manifestacija postala je tradicionalna u Cerniku, a to je nastavak jedne dobre inicijative koja se događala u Novoj Gradiški, razmjena sjemenki starih sorti povrća i cvijeća. Mi smo nastavili nešto što je bilo prije i uz pomoć Vjeke Hudolina ubacili smo plemke starih sorti voća i voćkarica i to je zaživjelo u Cerniku i svake godine imamo sve više izlagača, ljubitelja starih sorti i posjetitelja.”

Nakon razmjene starih sorti, održana su i predavanja na teme: “Tehnologija proizvodnje marelice”, “Suvremena proizvodnja šljive” i “Značaj travnjačkih voćnjaka”.

Jedan od zaslužnih organizatora ove manifestacije novinar, čuvar starih sorti voća, a ujedno i administrator Facebook grupe „Sačuvajmo stare sorte jabuka”, Vjeko Hudolin izrazio je zadovoljstvo rastom manifestacije:

-“Mislim da ovo postaje jedan dobar trend da širimo površine, da spašavamo neke sorte koje su već mogle propasti i da ih razmnožavamo.”

Manifestaciju “Razmjene plemki i sjemenja starih sorti” podržao je i Brodsko-posavski župan, Danijel Marušić koji ju je i otvorio:

-“Pohvalio bih organizatore ove hvalevrijedne manifestacije i zahvalio svim posjetiteljima i predavačima. Drago mi je da se ovom manifestacijom čuva tradicija, ali i što se na predavanjima moglo vidjeti neke nove tehnologije, nova saznanja iz ovog područja.”

Sve manifestacije, sav rad i događanja u općini Cernik vjerno prati i pruža pomoć načelnik Vitomir Žakić, koji je istaknuo potencijal ovakve manifestacije u turizmu:

-“Ponosni smo ovom manifestacijom, ona je ujedno i promocija Cernika i u turističkom dijelu. Ljudi koji dođu imat će priliku da kupe domaće proizvode, a ono što planiramo u budućnosti je još veći dolazak ljudi, jer imamo puno toga za ponuditi.”

Komentari