Članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ i ovoga su se puta pokazali odličnim domaćinima na još jednom, sada već tradicionalnom događanju, manifestaciji pod nazivom „Djeca u Europi mogu skupa“. Održana je sinoć u Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“, a ovoga su puta fokus stavili na smotru dječjih šetanih kola. Pokrovitelj je manifestacije i ove godine bilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Uz domaćine, članove dječje skupine „Trenka“ koje je za nastup sjajno pripremila Marija Štivičić, posjetiteljima su se predstavili njihovi prijatelji, članovi kulturno umjetničkih društava „Matija Antun Relković“ Davor, „Dragalić“, „Moslavec“ iz Volodera te članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Cernik“.

U bogatom programu mališani su izveli niz koreografija iz Posavine, Slavonije, a sve u formi šetanih dječjih kola, pjesama, plesova i igrica. Na trenutak su nas ponovno vratili u neka stara, već pomalo zaboravljena vremena koja se, zahvaljujući nastojanjima ovih kulturno umjetničkih društava i njihovih članova, ipak, uspijevaju održati.

Nizale su se pjesme, recitacije, brojalice, bilo je tu smijeha, vedrine, sve popraćeno velikim pljeskom posjetitelja koji su do posljednjeg mjesta napunili dvoranu, pa se i ovoga puta tražilo „mjesto više“.

Pozdravne je riječi gostima i posjetiteljima uputila predsjednica Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk“ Verica Vuković:

– Hvala vam što se i ove godine odazvali našem pozivu, hvala što čuvate našu tradiciju i običaje, mi se nadamo da ćete iz našeg mjesta ponijeti samo lijepe dojmove – istaknula je.

– Ove godine naglasak smo stavili na šetana kola, koja su na popisu nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture RH. Specifična su po tome što se izvode bez pratnje tamburaša, a započinje ih počimalja ili počimač. Postoji kolo na sporo i na brzo. Pjesme i riječi opisuju mjesta, okolicu, ljude i događaje. Mogu biti vesele, tužne, ali i smiješne i rugajuće.

Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Sve smo to vidjeli večeras i nadam se da su posjetitelji uživali, a mi već nakon ovoga vrijedno nastavljamo dalje. Pred nama su koncerti, putovanja, probe, vježbamo nove koreografije, nabavljamo nove nošnje. Za Novogradiščane i ove godine pripremamo naš tradicionalni Uskrsni koncert, tu je i obvezna dramska predstava, stoga na vrijeme nabavite ulaznice – kaže Helena Šokac, članica Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“.

 

Komentari