U subotu je na Ljetnoj pozornici  svoj roman Roki raketa predstavio novogradiški pisac Zoran Malkoč. Udruga UMPASK, Gradska knjižnica, Grad Nova Gradiška, Caffe bar Bolero i profesor Ivan Slišurić organizirali su druženje sa Zoranom na ljetnoj pozornici i pomogli su u predstavljanju romana “Roki Raketa”.

Predstavljanju romana nazočio je i gradonačelnik grada Nova Gradiška, Vinko Grgić koji je ovom događaju daju svesrdnu podršku.

Zoran Malkoč rođen 1967. u Novoj Gradiški. Objavio je romane Kao kad progutaš brdo balona (2004) i Roki Raketa (2014) te zbirku kratkih priča Groblje manjih careva (2010). Roman Roki Raketa dobitnik  je tportalove književne nagrade za 2015.

Groblje manjih careva preveden je na španjolski i katalonski i objavljenje u izdanju Rayo Verde Editorial iz Barcelone. Neke od ovih priča iz zbirke tiskane su u argentinskom časopisu La Balandra (Buenos Aires, 2012) i meksičkom La Peste (Ciudad de Mexico, 2014)

Kratke priče uvrštene su u više antologija hrvatske kratke priče (zadnja je 50 godina 50 priča : antologija kratke priče Večernjeg lista 1964-2014, iz 2015. godine), od kojih su dvije objavljene u Meksiku i Velikoj Britaniji.

Priča „Kad sam bio bako Pila…“ osvojila je 2009. godine nagradu Ranko Marinković, najugledniju hrvatsku nagradu za kratku priču, a sljedeće godine tiskana je u knjizi Groblje manjih careva. Zanimljivo je da je ova priča zapravo već ušla u anglo-saksonsku literaturu, i to najbolji mogući način – kroz djelo velikog pisca. Naime, kad je autor čitao tu priču na Festivalu europske kratke priče, u publici se nalazio i novozelandski pisac C.K. Stead, koji se njome toliko oduševio da ju je kasnije utkao u svoj novi roman Risk.

Nakom predstavljanja romana Roki raketa druženje uz dobru glazbu nastavljeno je do kasno u noć. Za dobru glazbu pobrinuli su se Double D Acoustic, DJ Jura ( Slaven Jurčić ) i DJ Jozo Bušić.

Tekst i foto Željko Idžotić

no images were found

Komentari
Prethodni članakBRANITELJI UJEDINITE SE ! – sutra Osnivačka skupština jedinstvenog tijela branitelja naše Županije
Sljedeći članakHrvatski poljoprivrednik u prosjeku ima 56 godina!