Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je na današnjoj konferenciji za medije kako je tijekom 2012. godine policija zatekla 75 osoba mlađih od 16 godina u zabranjenom noćnom izlasku, od toga dvadeset troje na području Nove Gradiške, a petero na području Okučana. Ovo vjerojatno nije odraz stvarnog stanja na terenu, no činjenica je kako roditelji nerijetko toleriraju loše ponašanje svoje djece.

U prošloj godini, na području županije, 142 maloljetnika su evidentirana kao počinitelji kaznenih djela. Od 2010. do 2012. vidljiv je trend porasta u broju maloljetnika evidentiranih kao počinitelja kaznenih djela, čiji je udio u ukupnom broju počinitelja 14,2 %. Što se tiče prekršaja u 2012. godini, 98 maloljetnika su evidentirani kao počinitelji prekršaja. I u ovom području je vidljiv trend porasta, te udio od ukupnog broja počinitelja iznosi 11,6 %.

 

Sve veći broj maloljetnika se ne ustručava činiti kaznena djela, prekršaje ili neka druga protupravna i neprihvatljiva ponašanja na otvorenim prostorima, javnim površinama, ili zatvorenim prostorima, odnosno objektima. Osobe koje su mlađe od 16 godina, boraveći u zabranjeno vrijeme bez kontrole roditelja ili punoljetne osobe od roditeljskog povjerenja, izložene su negativnom utjecaju okoline i negativnom utjecaju odraslih osoba od kojih se sami ne mogu zaštititi.

 

Sve veći broj osoba mlađih od 16 godina, odlazi u ugostiteljske objekte ili na javnim površinama konzumira alkoholna pića, što iz dosade, što zbog lošeg utjecaja ekstremne manjine i u takvim okolnostima su dodatno izloženi raznim negativnim utjecajima. Policija će sukladno planu, u narednom vremenu, posebnu pozornost posvetiti ovoj problematici, te nadzirati mjesta, javne prostore i objekte koja su detektirana kao omiljena okupljališta mladih, posebno u dane praznika i vikenda.

Autor: PU BPŽ/photo: ilustracija

Komentari
Prethodni članakOkučanski nanbudaši “pokupili” 7 medalja u katama
Sljedeći članakKultura s velikim K