Općina Dragalić jedna je od najmlađih općina u Hrvatskoj, nastala 1997. godine dijeljenjem općine Gornji Bogićevci na dva dijela . Dragalić se, piše Google, nalazi 10-ak km zapadno od Nove Gradiške, u plodnom dijelu Posavlja, uz autocestu Zagreb – Lipovac, staru krajišku cestu i magistralnu prugu na kojoj se nalazi i željeznička postaja Dragalić.

Ratnih 90-tih za Dragalić je čula cijela Hrvatska, jer, je, poput ostalih mjesta u tom dijelu Slavonije, bio okupiran, spaljen i razoren, a njegovo domicilno stanovništvo prognano. Zbog blizine bojišnice, Dragalić je i jedno od nekolicine mjesta u ratom zahvaćenim dijelovima Hrvatske, čijih je čak 20 posto površina bilo minirano.

20-ak godina kasnije, život se, u svakom smislu, zahvaljujući prkosu, ali i entuzijazmu čelništva i mještana, u potpunosti vratio u Dragalić, a ono što je svakako, hvale vrijedno, mjesto je i jedna od rijetkih općina i područja pod posebnom državnom skrbi  potpuno slobodno od mina.

 

U mirnodopskim okolnostima  općina će u petak, 18.siječnja, svečano i brojnim sadržajima obilježiti svoj dan. Središnja aktivnost svakako je Sjednica Općinskog vijeća ( 11 sati, mjesni Vatrogasni dom ), na kojoj će se gosti prisjetiti svega onoga što je uspješno realizirano tijekom proteklih godinu dana, ali i spomenuti brojnih, kapitalnih projekata .Na sjednici će, osim toga, kako je to i red,  najzaslužnijim mještanima  biti  uručena priznanja. Uz Dan općine u Dragaliću će biti organizirana i prezentacija Hrvatskog centra za razminiranje pod nazivom “Dragalić-općina gdje mine više ne prijete”, kojoj će nazočiti brojni predstavnici nacionalnih medijskih kuća.   (10.30 sati ).

Prije službenih, svečanih sadržaja, u 9.30, uz Dan općine, u mjesnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja bit će služena sveta Misa, a ptom na središnjem spomen obilježju položeni vijenci poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja općine.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSretna vam 21.godišnjica državne neovisnosti!
Sljedeći članakDržavljani Sirije zalutali u Novu Kapelu, misleći da su u Italiji?