Kao što je i najavljeno na prethodnim sjednicama Gradskog vijeća, danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška s dvije točke dnevnog reda koje su posljednjih mjeseci izazvale brojne reakcije građana, gradske vlasti i ustanova: izvješće o pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu te reforma pravosudnog sustava u gradu Nova Gradiška.

Uz gradske vijećnike, sjednici su nazočili županijski vijećnici Krunoslav Hoffer, Dinka Matijević i Davorin Slišurić, saborski zastupnik HDSSB-a dr. Dražen Đurović te v.d. predsjednice Općinskog suda u Novoj Gradiški Lidija Klašnja – Petrović i predsjednik novogradiškog Prekršajnog suda Ivan Bodrožić. Iako pozvan, sjednici se nije odazvao sanacijski ravnatelj brodske i novogradiške bolnice dr. Tihomir Biščević te ostali saborski zastupnici s područja Pete izborne jedinice.

Kao što je poznato, prema provedenoj raspravi o odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova kao i Strategiji reforme pravosuđa, Općinski sud u Novoj Gradiški uvršten je u kategoriju sudova sužene nadležnosti koji ne postupaju u kaznenim predmetima, uz naznake da će se pristupiti daljnjoj racionalizaciji. Temeljem te odluke, kako je istaknuto na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Željko Bigović je uputio dopis ministru pravosuđa s prijedlogom vraćanja pune stvarne nadležnosti Općinskog suda Nova Gradiška.

– Uvažavajući interese građana i prava građana na sudsku zaštitu pod istim uvjetima koje mogu ostvariti u Novoj Gradiški, obzirom na postojeći obim poslova i broj predmeta te prometnu povezanost, zatražio sam kao nužno, vraćanje Kaznenog odjela Općinskog suda u naš grad, povećanje broja sudaca u skladu s potrebama te ustrojavanje Općinskog suda prema objektivnim potrebama građana za sudskom zaštitom – istaknuo je gradonačelnik Bigović.

 

 

Procesom reorganizacije sudova došlo je do organizacijskih promjena i u Općinskom državnom odvjetništvu, na način da Građanski odjel i dalje djeluje u Novoj Gradiški, dok je Kazneni odjel Općinskog državnog odvjetništva prestao s radom u Novoj Gradiški te pripojen Općinskom državnom odvjetništvu Slavonskom Brodu.

Kako se reforma pravosudnog sustava, osim Općinskog suda i Državnog odvjetništva odnosi i na Prekršajni sud Nova Gradiška reagirano je prema nadležnim institucijama, prije svega Ministarstvu pravosuđa da se ispita utemeljenost i opravdanost ovakvih zahtjeva te da se ove institucije zadrže u gradu. O ovoj su se temi očitovali i vijećnici Županijske skupštine, stvoreni su određeni zaključci, a svi zahjevi iznijeti na sastanku u Slavonskom Brodu ministru Orsatu Miljeniću.

Kako je izvijestio gradonačelnik, pozitivnih pomaka ipak ima. – Postoje najave da se Državno odvjetništvo ipak vrati u naš grad jer je u Slavonskom Brodu djelovalo u derutnim prostorima, neadekvatnim za rad. Također se nazire mogućnost obnove zgrade Općinskog suda, a po svemu sudeći Novogradiščani i žitelji okolnih mjesta ipak će imati stalne službe Općinskog i Prekršajnog suda u Novoj Gradiški.

Kako je istaknula v. d. predsjednice Općinskog suda u Novoj Gradiški Lidija Klašnja – Petrović, ovakve odluke nisu došle „preko noći“.

– Reforma je krenula još prije dvije godine kada je donesena odluka da novogradiški Općinski sud gubi kaznene predmete i ustupa ih drugim sudovima. Činjenica je da Općinski sud u Novoj Gradiški ima najveći broj predmeta s obzirom na broj stanovnika, posebice u usporedbi sa Slavonskim Brodom i Požegom. U protekle četiri godine imali smo 34.438 predmeta koje je rješavalo šest sudaca i dva sudska savjetnika – istaknula je Klašnja – Petrović.

U raspravu se uključio i predsjednik Prekršajnog suda u Novoj Gradiški Ivan Bodrožić. – U sljedećih deset godina u Novoj Gradiški bi trebala ostati stalna služba i na neki način možemo biti sretni ako ostanemo kao stalne službe – istaknuo je.

O ovoj temi izjasnili su se i županijski vijećnici.

– Moramo se boriti da se određene odluke promijene. Ako se nastavi ovakvim tempom racionalizacije i reformi, izgubit ćemo sve atribute grada, zdravstvo, školstvo, pravosuđe, i postati grad ispostava – istaknuo je Davorin Slišurić.

– Na probleme reforme pravosuđa upozoravali smo još 2011. godine kada smo uputili primjedbe na nacrt Zakona o sjedištima sudova. Tvrdim da će Nova Gradiška postati mjesni odbor Slavonskog Broda – ustvrdio je Krunoslav Hoffer.

Na kraju rasprave po ovoj točki dnevnog reda, gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili Izvješće o reformi pravosudnog sustava u gradu Nova Gradiška te ovlastili gradonačelnika da sukladno raspoloživim mogućnostima i zakonskim propisima provodi daljnje mjere i aktivnosti za zadržavanje stalnih sjedišta Općinskog i Prekršajnog suda u Novoj Gradiški, Građanskog upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva Nova Gradiška te vraćanje Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Novu Gradišku. Također su prihvatili zaključke Županijske skupštine sa tematske sjednice koji se odnose na funkcioniranje pravosudnih tijela u Novoj Gradiški.

LOKALITET ZVAN BOLNICA NOVA GRADIŠKA

 

Druga točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća odnosila se na odluku o pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod.

Nakon što je gradonačelnik u iscrpnom izlaganju upoznao gradske vijećnike s brojnim koracima koji su načinjeni kako bi se ova odluka revidirala, uslijedila je višesatna rasprava u kojoj je svatko iznio svoje stavove i mišljenja.

U početku suglasje, potom niz disonantnih tonova, no na kraju ipak zaključak – svi bi trebali raditi zajednički, ujedinjeno, bez stranačkih i drugih podjela i učiniti dodatne korake kako bi zadržali bolnicu.

– Dopisi prema gotovo svim nadležnim institucijama, sastanci s ministrom zdravlja, apeli, peticija građana s prikupljenih 6146 potpisa,, mirni prosvjedi, televizijske i radio emisije, uvjeravanja… nisu pomogli. Od prvog siječnja 2014. godine novogradiška je bolnica formalno pravno postala dio slavonskobrodske bolnice – istaknuo je gradonačelnik Željko Bigović.

Svi argumenti, tradicija duga 167 godina, ratna bolnica, jedina bolnica na autocesti od Zagreba do Slavonskog Broda, minorni statistički pokazatelji o udjelu gubitaka novogradiške bolnice u ukupnom dugovanju zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, loše socijalno-ekonomske mogućnosti građana za liječenje u Slavonskom Brodu u slučaju gašenja pojedinih bolničkih odjela, u konačnici dugoročne štete za grad – nisu pomogli. Odluka je donesena.

Očekivano, gotovo svi gradski vijećnici danas su htjeli reći svoje mišljenje o ovoj temi.

Navodimo samo neke njihove argumente: primjera radi KBC „Rebro“ ima dugova kao 24 opće i županijske bolnice u Hrvatskoj, pa ga „škare reformi“ nisu dohvatile, na master plan se još uvijek čeka, nema plana, vizije ni egzaktnih financijskih pokazatelja. Od kada su bolnice spojene, niti jedan liječnik specijalist iz Slavonskog Broda nije došao k nama, već naprotiv naši liječnici idu dežurati u središte županije. Prošle godine nije odobrena niti jedna specijalizacija ni subspecijalizacija, a „priča“se i o „gašenju dva odjela“. Ima još:

– Nećemo mi izgubiti bolnicu, možda ćemo je samo „osakatiti“, eksperimet s bolnicom je smišljen i radi se o političkoj bahatosti pojedinaca…

 

 

Spinovi o ukidanju određenih broja bolničkih kreveta, bolnica je u proškoj godini poslovala pozitivno, što je s novom sistematizacijom, gdje su konkretni pokazatelji ispravnosti odluke o spajanju bolnica…

No, tu su i iznesene činjenice da bolnica i dalje radi, da nitko nije dobio otkaz te da se u njoj i dalje obavljaju sve zdravstvene usluge…

Okosnica je ovo danas iznesenih mišljenja gradskih vijećnika, na trenutke ujedinjenih u činjenici potrebe borbe za opstanak novogradiške bolnice, a potom na trenutke razjedinjenih stranačkim „prepucavanjima“ i prebacivanjima krivnje s jedne na drugu bivšu vlast.

No, na kraju ipak, zajednička odluka i poruka gradonačelnika Željka Bigovića:

– Probajmo očuvati novogradišku bolnicu, privući mlade stručnjake, zaustaviti odjev liječnika. I dalje ćemo činiti makismalne napore da dođe do povlačenja ove odluke, ponovno ćemo reagirati i ići na pravno osporavanje odluke o spajanju bolnica. Ne želimo biti „pokusni kunići“, ne vodimo se privatnim interesima, ujedinimo se i vratimo bolnicu našem gradu – istaknuo je gradonačelnik.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari