U četvrtak je održana redovna Izvještajna skupština Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nova Gradiška na kojoj je prisustvovalo 27 članica Udruge od ukupno 37. Uoči skupštine članice Udruge položile su vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški. Redovna Izvještajna skupština Udruge udovica održana je u velikoj Gradskoj vijećnici na kojoj su gostovali brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška. Predsjednica Udruge Vjekoslava Karešin podnijela je Izvješće o dosadašnjem radu iz kojeg se zaključuje kako novogradiška Udruga udovica aktivno sudjeluje u ovom društvu i zajednici. Izvješće je jednoglasno usvojeno, kao i finacijsko izvješće, te Izvješće nadzornog odbora.

Donosimo detaljno Izvješće o dosadašnjem radu, te finacijsko izvješće.
Kao prethodnih godina i u predmetnom izvještajnom razdoblju redovno su održavani sastanci članstva i svih tijela udruge u cilju informiranja, pomoći i samopomoći. Održali smo 5 radnih sastanka.
U proteklom periodu Udruga udovica Nova Gradiška  radila je na očuvanju trajnog spomena na poginule, umrle, zatočene i nestale Hrvatske branitelje. Nastojali smo i ukazivati i na sve negativnosti i pojave koje nanose štetu Hrvatskim nacionalnim interesima.
Naša Udruga  u svome članstvu ima 40 redovnih članice,  te 70-ero djece odnosno nominalnih članova.  Petnaestero su djeca bez oba roditelja.
Iako smo u prethodnim godinama aktivno radili na zapošljavanju djece te uspješno i jedan dio zaposlili još uvijek je evidentan znatan broj nezaposlenih.
Obzirom da sada egzistira i udruga djece na našem području nadam se da ćemo zajedničkim snagama kroz pomoć koju pružamo oko ostvarivanja prava maksimalno smanjiti broj nezaposlene djece. Na žalost najkritičnije je u populaciji djece bez oba roditelja.
Kod nekoliko naših članica došlo je do zdravstvenih problema te smo nastojale u okviru mogućnosti pomoći, bilo obilaskom kući odnosno u bolnicu a i na druge načine.
Od dolaska novog vodstva (a sada već bivšeg) na čelo grada počelo se s realizacijom iznalaženja prikladnog prostora za rad svih udruga iz Domovinskog rata. I konačno je uz Dan grada udrugama dodijeljena zgrada  Dom hrvatskih branitelja u kojoj je i naša udruga dobila primjereni prostor za daljnji rad te se prošle godine u mjesecu ožujku pristupilo preseljenju u nove prostorije čemu je prethodio opsežan posao oko prijave na natječaj, sklapanje ugovora te iseljavanje iz starih prostorija. Ovim putem se kao predsjednica zhvaljujem bivšoj vlasti svim članicama koje su odvojile svoje vrijeme i nesebično pomogle da se ovo realizira.
Održali smo redovnu izvještajnu Skupštinu na kojoj smo uskladili Statut i usvojili i odradili sve prema novim zakonskim propisima o radu i poslovanju udruge
Sudjelovali smo u Zagrebu na Izborno – izvještajnom Saboru ZUUHBDRRH, a nazočili smo i radu svih Skupština udruga s našeg područja na koja smo bili pozivani.
U nekoliko navrata je Crveni križ, kojemu se ovim putem zahvaljujemo, donirao veću količinu jabuka i narandži koje su uz pomoć nekoliko članica i njihove djece dostavljene u domove članica ili su preuzete u prostorijama udruge.
Sudjelovali u radu Odbora za obilježavanja obljetnice ustroja 121. brigade HV i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata.
U siječnju mjesecu u organizaciji udruge hrvatskih branitelja 121. brigade sudjelovali smo na obilježavanju stradanja mjesta Gvozdansko, a u okviru kojega smo i obišli mjesta na kojima su se odigrale važne akcije u Domovinskom ratu te mjesta stradanja hrvatskih branitelja na tom području. U organizaciji iste udruge obilježene su važne godišnjice iz starije i bliže povijesti u Zrinu, Jazovki, Pakracu i Bleiburgu. Također  sudjelovali smo u svečanom obilježavanju međunarodnog priznanja RH kao i na prosvjednom skupu u Zagrebu.
Obilježili smo 20. obljetnicu akcije “Bljesak” u Okučanima i Slavonskom Brodu. I prošle godine je delegacija članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja sudjelovala u službenom protokolu odavanja počasti te bila prvo izaslanstvo kod polaganja vijenaca.
Sudjelovali smo na tradicionalnom memorijalnom programu na sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje s područja Laza.
Na poziv Udruge udovica Vinkovci u lipnju smo sudjelovali na prigodnoj izložbi i programu “Grijeh je zaboraviti ih.”
Članice naše udruge nazočile su i obilježavanju 20-te obljetnice Tima za PSP HB i članovima obitelji.
U Zagrebu smo na poziv  Udruge dragovoljaca i veterana sudjelovali na kuglačkom turniru u okviru programa Dani braniteljskih udruga grada Zagreba gdje je naša ekipa u konkurenciji ženskih ekipa osvojila prvo mjesto.
Dio članstva je u organizaciji Udruga iz Domovinskog rata u Kninu obilježili Dan domovinske zahvalnosti.
Odlukom udruge u kolovozu mjesecu se išlo Edukativno – povijesni izlet uz Dan hrvatskih branitelja i Domovinske zahvalnosti zajedno s djecom i unučadima, kojom prilikom se obišao Gospić gdje nas je ugostila Udruga udovica te obišli muzejski postav Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima Gospića, a kod spomen obilježja odali dužnu počast poginulima.
Na istom programu u Kninu se obišao novi Muzej Domovinskog rata te novootkriveni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te Spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95.
Potom smo nazočili, što je bio krajnji cilj izleta,  tradicionalnoj 300-toj Sinjskoj alci u Sinju te obišli znamenitosti Sinja i Cetinjske krajine. Ovdje se moramo zahvaliti Nedi Balog i Ministarstvu hrvatskih branitelja bez čije pomoći ne bismo ostvarili ovaj program.
Sudjelovali smo i u obilježavanju prvih ratnih djelovanja na našem području, a u organizaciji Udruge veterana i dragovoljaca, ogranak Gornji Bogićevci.
U organizaciji dviju udruga iz Domovinskog rata sudjelovali smo na duplom obilježavanju godišnjice ratnih dleovanja i stradanja na području Nove Varoši. Nadamo se da će ove godine to biti jedinstveno obilježavanje.
Općina Nova Kapela je bila domaćin obilježavanja ustroja 121. brigade Hrvatske vojske kojoj smo također nazočili.
Nekoliko članica je sudjelovalo na tradicionalnom Hodočašću hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Mariji Bistrici i Voćinu. Sudjelovali smo i u obilježavanju 250.te godišnjice župe i izgradnje crkve sv. Terezije Avilske. Na poziv Udruge ratnih veterana sudjelovalo se na Križnom putu na Vrebinom brdu.
Udruga veterana i dragovoljaca Ogranak Cernik  uz pomoć Općine Cernik svake godine početkom listopada upriliči program sjećanja na poginule hrvatske branitelje samostalne psunjske satnije kod spomen obilježja na Psunju koji su udruga i općina i izgradili. U prosincu smo sudjelovali u obilježavanju obljetnice akcije “Šagovina 91.“ Moram istaći da općina Cernik na jedan dostojanstven način upriliči obilježavanje Dana svih svetih za članove obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja s područja iste općine. Također i općina Rešetari na dostojanstven način upriliči sjećanje na žrtve sa svog područja odnosno obilježi akciju Širinci i druge prigodne datume, te upriliči druženje  s okupljanjem članova obitelji, a ove godine su bili i domaćini obilježavanja ustroja prve dragovoljačke satnije na našem području koja je poslije bila temelj osnivanja 121. Brigade HV.
Na poziv Udruge udovica Pula uz obilježavanje Dana nezavisnosti sudjelovali smo na dvodnevnom druženju kojom prilikom se na radnom dijelu raspravljalo o tekućoj problematici u ostvarivanju prava članova obitelji te problematici dostojnog obilježavanja mjesta stradavanja u Domovinskom ratu, a u drugom dijelu sudjelovali uspješno osvajanjem trećeg mjesta u sportsko- rekreativnom druženju. Udruga udovica Pula omogućila nam je i obilazak poznatog Nacionlnog parka Brijuni.
Sisvete smo obilježili paljenjem svijeća, i polaganjem ruže uz prigodnu Kartu sjećanja na grobove svih smrtno stradalih hrvatskih branitelja čije su obitelji članovi naše udruge.
Nekoliko članica i djece sudjelovali su u programu obilježavanja Sjećanja na žrtvu grada Vukovara te se dostojanstveno poklonili žrtvama iz Domovinskog rata na memorijalnom groblju u Vukovaru, a također su djeca i članice na dostojanstven način u organizaciji Udruge djece sudjelovali u mimohodu “Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga” i iskazali  sjećanje na žrtvu onih koji su mučki ubijeni na Ovčari. Spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari na sve sudionike iznova su ostavili posebne emocije.
U mjesecu prosincu Udruga roditelja uz obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana organizira prigodni program na koji se također odazovemo, a dostojanstveno smo sudjelovali i na obilježavanju Dana grada.
Krajem godine zajedno s svim udrugama s našeg područja potpisali smo zajedničko priopćenje za medije gdje smo izrazili svoj stav da se SDS forumu ne dozvoli otvaranje radio postaje na našem području.
Tijekom posljednja tri mjeseca u godini održavala se kreativna radionica te su napravljeni predmeti prigodnog sadržaja, te smo uoči blagdana Božića u organizaciji Grada i Turističke zajednice sudjelovali na  izložbi Advent u Gradiški. Dio prihoda koji se prikupio uplatio se za pomoć u liječenju oboljelom dječaku iz Nove Gradiške, a dijelom smo održali Božićno druženje za članice Udruge.
Humanitarno djelovanje udruge pokazalo se kroz cijelu godinu skupljanjem plastičnih čepova koje smo na samom kraju godine poslali Udruzi oboljelih od leukemije u Čakovcu za kupnju skupih lijekova. Ista akcija u udruzi traje i dalje.
Kraj godine zaključili smo odlaskom na tradicionalni koncert Božić u Ciboni kojemu je prethodilo polaganje vijenaca i odavanje počasti na groblju Mirogoj i obilazak ljepota grada Zagreba upriličenog uz blagdan Božića.
Aktivnosti je bilo, što kroz sudjelovanje u organizaciji udruga i vlasti što u našoj organizaciji. Na vama je da kroz raspravu i kritiku ocijenite rad udruge u prošloj godini.

Prihod se sastojao od općine, Grada, Županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, donacija  i članarine u iznosu od 42.000,00 kn. Rashod se odnosi na materijalne troškove, grafičke i prijevozne usluge, telefon, ulaznice, cvijeće vijence i svijeće, reprezentaciju i humanitarnu pomoć u iznosu od 31.000,00 kn.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDržavno izborno povjerenstvo – pravila u vrijeme izborne šutnje
Sljedeći članakI očevi imaju svoj dan