Jučer smo obilježili Dan neovisnosti, praznik kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. Sabor je tada jednoglasno donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Državni vrh, predvođen predsjednicima Vlade i Sabora, odao je na Mirogoju počast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Svečano polaganje vijenaca održalo se i u Osijeku. Izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, MUP-a, MORH-a i Oružanih snaga te braniteljskih udruga položila su u Vukovaru vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu. Svečano je bilo i u Puli, Gospiću i brojnim drugim hrvatskim gradovima. Dužno štovanje poginulim hrvatskim braniteljima odano je i u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu..

Prisjećali smo se toga dana, ali i svih poginulih hrvatskih branitelja i još jednom izrekli hvala za sve učinjeno. Izvješćivali smo o tome ovih dana, a onda nam je jučer jedan naš čitatelj poslao ove dvije fotografije. Spomen ploča je to hrvatskom branitelju, izviđaču, postavljena pokraj lovačke kuće, uz cestu u šumi Prašnik, kaže on:

– Predivno, no to nije bitno već riječi hvale i čestitke “od srca” na sve strane koje čujemo ovih dana – napisao je.

Napisao i natjerao sve nas da se zamislimo.

Prije četiri godine imali smo dvije odvojene proslave na području Stare Gradiške i Novog Varoša, potom samo jednu kada su komemoracije održane kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Božidaru Glodiću na ulazu u šumu Prašnik kod Novog Varoša, a potom u Staroj Gradiški kod spomenika poginulim braniteljima s područja Općine Stara Gradiška: Josipu Figuriću, Berislavu Gaguliću, Dragutinu Horvatu, Ljubici Vesni Jurišić, Mati Kičiću, Matiji Matokanoviću, Zlatku Matokanoviću, Vladimiru Šmidlu te Željku Žužiću.

Inače, komemoracije se održavaju 16. rujna u sjećanje na dane velikih borbi i pogibije većeg broja pripadnika 1. gardijske brigade – Tigrovi u selu Novi Varoš.

Treba li nam onda ovo i zašto?! Je li sjećanje toliko krhko i jesu li to oni zaslužili, upitao se naš čitatelj?!

 

Komentari
Prethodni članakSutra inovativni akcijski SF triler koji ostavlja bez daha: „Blizanac”
Sljedeći članakETEŠ Nova Gradiška: Obilježen tjedan cjeloživotnog učenja