Udruga za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša “Živa zemlja” u Hotelu kralj Tomislav danas je organizirala tradicionalnu razmjenu ekološki proizvedenog sjemena povrća i cvijeća. Na razmjeni sjemena iskustva su i ovaj put razmijenili ekološki proizvođači hrane s novogradiškog, požeškog i brodskog područja, koji primjenjuju biodinamičku poljoprivredu kao sistem organske poljoprivrede.

Jedna od najzanimljivijih izlagačica bila je svakako Trudi Boršoš, rođena Švicarka, poglavito poznata po tome što je u posjedu preko 500 vrsta sjemena rajčice. Trinaest godina radila je na organizaciji u švicarskom biološkom vrtu Bio Terra, kojemu je osnovna djelatnost skupljanje starih vrsta vrtnih biljaka kako bi ih se sačuvalo od zaborava, izumiranja i hibridnih križanja. Prije jedanaest godina sa suprugom Stjepanom doselila se iz Švicarske u Požegu gdje su kupili imanje na Gospinom brdu u Vidovcima, no i dalje surađuju sa švicarskim institutima kojima šalju sjeme ljekovitih vrsta bilja u istraživačke svrhe. Trudi redovito prisustvuje novogradiškoj razmjeni sjemena, što svakako pridonosi značaju samog događaja, budući da sakuplja pomalo zaboravljene sorte povrća i cvijeća iz cijeloga svijeta.

U 12,00 sati, u konferencijskoj dvorani hotela, održano je i vrlo korisno predavanje “Prirodni ritam u uzgoju bilja”. Stručnjak predavač bio je, Novogradiščanima dobro znan, umirovljeni profesor biologije Ivan Bašić, koji je jedan od promotora biološko-dinamičke poljoprivrede u Hrvatskoj.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Željko Idžotić

 

Komentari
Prethodni članakNa graničnom prijelazu Stara Gradiška otkriveni aflatoksini u mlijeku
Sljedeći članakRUŽNA STRANA – PREKRASNE AKCIJE HRABRIH LJUDI!