Kancerogeni mikotoksini pronađeni su u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj. Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti u pakiranjima od jedne litre kojeg u Hrvatsku uvozi mljekara Sinj. Pošiljka je zadržana u karanteni, a uzorci su poslani na potvrdnu analizu u Beč.

Otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u našem mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja – pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovitom monitoringu, nije bilo, sve dok BiH inspekcija aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na tamošnjem tržištu?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede, iznoseći rezultate testiranja mlijeka koji su stigli iz Beča, naglasio je kako nema razloga za paniku te da pijemo mlijeko visoke kvalitete. Iako ima pozitivnih uzoraka, oni su s neznatno povećanom količinom aflatoksina. Testirano je ukupno 15 domaćih uzoraka, od čega ih je 11 pozitivno, a četiri su negativna, te 11 stranih, od čega je samo jedan pozitivan i riječ je o mlijeku iz BiH.

Toksikolog Radovan Fuchs naveo je na konferenciji za medije kako nema razloga za zabrinutost i kako se ni u kojem slučaju ne radi o toksičnom mlijeku već o  europskoj regulativi prema kojoj je dopuštena koncetracija aflatoksina i do deset puta niža od one u SAD-u nego ili nekim drugim zemljama.

Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana a kao problem detektirana istočna Hrvatska. Veterinarska je inspekcija izdala nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane.

Prošle je godine referentni laboratorij u Križevcima na mikotoksine ispitao samo 18 uzoraka stočne hrane koji su, srećom, bili negativni i čije su ispitivanje seljaci platili sami. Zbog čega se stočna hrana, ali i gotovi proizvodi životinjskog podrijetla nisu bar u posljednje vrijeme testirali na opasne mikotoksine kada se zna da je bila suša i da su mikotoksini, plijesan, posljedica te suše, nije poznato.

Autor: Zorislav Knežević/photo: ilustracija

Komentari
Prethodni članakTko su bili “Robin Hoodovi” akcije za Noru Foru?
Sljedeći članakRazmjena sjemena, a i iskustava u biodinamičkoj poljoprivredi (photo)