Ovog podneva objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Tom prigodom ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja održana je medijska konferencija u kojoj je o rezultatima mature govorila Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a. Istaknula je kako je matura bila uspješna i da su ovogodišnji maturanti osvojili bolje rezultate u odnosu na prošle godine. Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u odnosu na lani. 

Konačni rezultat bit će objavljeni sljedećeg ponedjeljka, 20. srpnja, a od danas pa do srijede 15. srpnja u podne traje rok za ulaganje prigovara na ocjenu ispita.

Prve rezultate objavila je i komentirala ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić, istaknuvši da su ovogodišnji rezultati neusporedivo bolji od prošlogodišnjih.

“Želim čestitati ovogodišnjim maturantima jer su u obveznim predmetima postigli puno bolje rezultate nego prošle godine. Prema prvim, privremenim rezultatima imamo četiri pristupnika koji su dva predmeta, Matematiku i Fiziku riješili u potpunosti, te ukupno 105 ispita koji su riješeni s potpunom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošle godine. Moram naglasiti da pristupnici koji ostvaruju ove izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a poseban interes pokazuju za predmete iz STEM područja. Iako iz godine u godinu imamo smanjenje broja pristupnika ispitima Državne mature, jedini predmet za koji kontinuirano raste interes je Informatika, što pokazuje da mladi prate promjene na tržištu rada. Također, od ukupnog broja pristupnik, njih 44% čine gimnazijalci koji su si s uspješno položenim ispitima iz obveznih predmeta osigurali završetak srednjoškolskog obrazovanja, jer jedino u njihovom slučaju možemo govoriti o padu Državne mature. Naime, ispitima pristupaju i učenici strukovnih škola, ali u njihovom slučaju nema pada, već je pitanje jesu li položili ili nisu. Dakle, u odnosu na protekle godine bilježi se značajno smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i nedovoljnih ocjena svih pristupnika (gimnazijalci i strukovnjaci). U odnosu na prošlu godinu, u kojoj je zabilježeno više od tisuću padova, ove godine palo ih je nešto više od 400, što je smanjenje od 60%. Od obveznih predmeta na državnoj maturi najpopularniji su Matematika osnovna razina, te Hrvatski i Engleski jezik na višoj razini. U izbornom djelu ispita treba izdvojiti Fiziku s preko 7000 prijava.”, zaključila je Katavić.

Izvor: srednja.hr

Foto: Nagrađeni novogradiški gimnazijalci za izvrsne uspjehe

Komentari