U ponedjeljak, 11. svibnja kreće treća faza popuštanja mjera u kojoj se predviđa i početak rada vrtića i škola do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. U Dječjem vrtiću Nova Gradiška sve je spremno za prihvat malih polaznika, ali kako ističe ravnateljica Vera Trobić, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera:

– Mjere jesu stroge, ali i zaista jasne. Ovaj cijeli tjedan radimo na pripremi uvjeta za prihvat djece, naše su odgajateljice kontaktirale sve roditelje. Prema dogovoru s roditeljima, u Dječjem vrtiću „Radost” od ponedjeljka će ići 27-ero djece, u „Maslačku” njih 24-ero.

Naravno, prema uputama skupine će biti organizirane do maksimalno devet djece, s jednim odgajateljem koji se neće „preklapati”. Sve epidemiološke mjere koje se tiču dezinfekcije i zaštite od bolesti se poduzimaju i tako će biti i tijekom boravka djece u vrtiću.

U ponedjeljak kada krenemo, sva djeca će biti u zdravom i sigurnom vrtiću. U vrtić trenutno mogu ići djeca čija su oba roditelja zaposlena, nažalost ne mogu ići djeca koja imaju bilo kakve zdravstvene probleme. Roditelji koji dovode djecu u vrtić trebaju im mjeriti temperaturu, a to ćemo činiti i mi tijekom boravka djece u vrtiću.

Prihvat djece će biti organiziran preko terasa, na ulazu će djecu dočekati dezobarijera. Roditelj ne ulazi u prostor vrtića. Dijete samim dolaskom pere ruke, izuva se i onda tek dolazi u sobu dnevnog boravka. Naputak je također strog i u dijelu koji kaže da se nova djeca koja krenu u vrtić u okviru 14 dana ne mogu uključiti u program. S obzirom da trenutno imamo prostora i možemo ljude organizirati, ukoliko se takva grupa djece stvori formirat ćemo novu skupinu i u drugom prostoru kako bi i u ovakvim slučajevima roditeljima izašli u susret.

Prednost je što svaki naš odjel ima terase na kojima djeca mogu boraviti. Što se tiče rada s djecom, upute resornog Ministarstva i Udruge odgajatelja smo već dobili. Postoje igre, slikovnice i priručnici s kojima možemo izvoditi igre i nastavu koje osiguravaju fizičku distancu. Naravno, naši odgajatelji su uvijek bili kreativni, spremno se suočavali sa svakim izazovom, tako da vjerujem da ćemo i ovaj posao dobro odraditi. Područni vrtići će također krenuti raditi 11. svibnja, doduše s manjim brojem djece, ali uz sve propisane epidemiološke mjere.

Tijekom trajanja ove pandemije dežurni vrtić „Maslačak” je cijelo vrijeme radio za dvoje do petero djece, kako koji dan. Naši su odgajatelji radili od kuće, pokrenute su facebook grupe, u svakom slučaju nismo bili besposleni. Mi smo ovdje radi djece i vjerujemo da će se uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera savladati i ova prepreka i da ćemo svi zajedno izaći i iz ove iz krize – kaže Trobić.

Ove godine bez vrtićkih manifestacija, što s programom predškole, upisima

– Osobno mi je jako žao što će ove godine izostati tradicionalne vrtićke manifestacije Olimpijski festival dječjih vrtića i završna priredba. Žao mi je roditelja, djece, ali sve ćemo mi to nadoknaditi, bitno je da iz ovoga izađemo svi zdravi i nastavimo normalno živjeti.

O programu predškole će se sve znati do petka, 8. svibnja. Molim roditelje da se strpe, sve informacije ćemo pravovremeno objaviti. Što se tiče upisa u novu vrtićku godinu, oni će ove godine nešto kasniti. Mislim da ćemo u roku dva tjedna donijeti odluku i o upisima, očekujemo naputke, stoga čim ih dobijemo roditeljima ćemo dati i ovu informaciju. Molim roditelje za strpljenje, vjerujem da ćemo svi zajedno prevladati i sve ovo što nam se trenutno događa.

Kako osobno proživljavam sve ovo?! Kada sam postala ravnateljica, stvarno nisam mogla znati što će sve događati. Prvih mjesec dana dočekala me obnova Dječjeg vrtića „Radost”, priča koja je trajala tri godine, nakon toga uslijedila je energetska obnova i unutarnje uređenje Dječjeg vrtića „Maslačak”, i sad kada smo očekivali da lijepo dočekamo i odradimo sve naše vrtićke manifestacije, dočekala nas je korona. No, ne damo se mi, idemo dalje – s osmijehom kaže ravnateljica Vera Trobić.

Komentari
Prethodni članakSaznajte kako do gradskih mjera pomoći
Sljedeći članakEpidemiološka situacija u Brodsko posavskoj županiji i dalje povoljna