Danas počinje treća faza popuštanja protuepidemijskih mjera. Najviše je pozornosti javnosti na početku nastave u osnovnim školama za učenike od prvog do četvrtog razreda te radu vrtića.

Poslati djecu u školu ili ne, dilema je stavljena pred roditelje koji su se u anketama što su ih provele škole u najvećem broju, više od 90 posto, izjasnili da će djeca – ostati doma. Tako je i u gradskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja.

Kako ističe ravnateljica Blagica Pečnjak, u ovoj školi školsko zvono neće zazvoniti:

– Nakon uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuka Ministarstva obrazovanja, na stranici škole pozvali smo roditelje da se izjasne hoće li njihova djeca ići u školu.

Održani su virtualni sastanci s roditeljima koji su se mahom odlučili da djeca ne idu u školu. Ukoliko je bilo i nekih roditelja koji su htjeli poslati djecu u školu, kada su čuli da će nastavu pohađati eventualno dvoje, troje učenika, odustali su jer nisu željeli da im djeca na ovakav način pohađaju nastavu.

Svi su se odlučili za online nastavu, a notorna je i činjenica da do kraja školske godine ima još šest tjedana. I u preporukama resornog Ministarstva se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće. Ukoliko roditelj ima mogućnost da dijete ostane kod kuće to je, ipak, najbolje rješenje jer svima nam je jasno u kakvoj se situaciji nalazimo. S druge strane, škola na daljinu odlično funkcionira i prema mojoj procjeni, razredna je nastava najjača karika u tom vidu nastave – kaže Pečnjak.

Povratne informacije učenika i roditelja jako dobre

– Bit kurikularne reforme je u činjenici da je učitelj taj koji vodi dijete kroz učenje, pruža izvore i omogućuje da dijete osvijesti vrijednost i potrebu za učenjem. Upravo se to, nažalost, na ovakav način moralo dogoditi. Povratne su informacije koje smo dobili od učenika, uglavnom, jako dobre. Naravno da imamo učenika koji imaju problema u ovakvom načinu učenja, međutim njih je samo oko četiri posto. Ostatak učenika se odlično snašao, posebice u ovom digitalnom svijetu koji je njima blizak. Oduševili su me i učitelji, nama digitalni alati nisu nepoznanica jer smo mi u eksperimentalnom programu e škola.

Prije četiri godine mi smo počeli pohađati različite virtualne seminare, učiti nove vještine i ovo je samo bio nastavak jedne pozitivne priče. Posebice su me oduševili stariji učitelji i učiteljice koji su se izvrsno snašli i u ovoj situaciji. Naravno, pohvala ide i mladim učiteljima koji su im i u ovom segmentu bili potpora. Naše virtualne zbornice izvrsno funkcioniraju, a vjerujem da su zadovoljni i učenici.

Moram reći da su se u ovoj situaciji roditelji također pokazali izvanrednima. Ministrica obrazovanja prije početka provedbe „škole na daljinu” je rekla da želimo stvoriti krug povjerenja s roditeljima. To se i ostvarilo. Mi smo sada stvorili jedan tim koji radi za dobrobit djece i to je nešto što je stvarno najljepše.

Što poručiti našim učenicima, roditeljima?! Što će biti za 14 ili više dana teško je reći. Mogu poručiti svima onima koji se boje kako će izgledati nastavak školovanja da se toga ne boje. Sjetimo se dana Domovinskog rata kada smo, također, bili suočeni s izvanrednom situacijom, pa smo uspjeli. Ta djeca su danas veliki, obrazovani ljudi, rade, žive… Djeca sigurno ne gube na svom obrazovanju, stječu neke nove, posebne vještine i iz svega ovoga naučit će nešto novo.

Što se tiče upisa u prvi razred osnovne škole, mi već imamo popise djece koji su poslani liječnici školske medicine. Roditelji ne trebaju brinuti, zasigurno će u do kraja šestog mjeseca biti obavljen liječnički pregled, a onda ćemo vidjeti kako ćemo obaviti testiranja – – kaže Pečnjak.

Energetska obnova vrijednosti preko sedam milijuna kuna

– U svakom zlu i neko dobro, sretni smo što se u našoj školi obavlja energetska obnova u vrijednosti preko sedam milijuna kuna. Projekt je to koji je pokrenula Brodsko posavska županija i koji je itekako dobro došao. Jedan dio škole je već završen, radi se na drugom dijelu, a ono što nas posebice veseli, obnovit ćemo sportsku dvoranu. Predviđeni je završetak radova krajem osmog ili početkom devetog mjeseca. Vjerujem da ćemo na kraju ove priče svi biti zadovoljni – dodaje Pečnjak.

 

 

Komentari