Devetog siječnja, kada je i službeno počelo drugo polugodište u osnovnim školama u Hrvatskoj, sve škole krenule su s projektom jednog besplatnog obroka koji moraju osigurati za 311 tisuća djece. Takvom mjerom, koja će državni proračun koštati 550 milijuna kuna, prehranu će za učenike, kao i dosad, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, sufinancirati i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola, dakle jedinice lokalne samoprave, općine i gradovi, i to tako da će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

U gradskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja po ovom pitanju nije bilo bitnijih promjena. Kako ističe ravnateljica Blagica Pečnjak, ova se odluka provodi bez problema:

– Imamo blagovaonicu od stotinjak metara kvadratnih, novu kuhinju sa svim potrebnim uređajima i dva kvalificirana kuhara. Hranili smo oko 380 učenika, a sada je samo bilo potrebno podići broj obroka za 70. Trenutno imamo 478 učenika. Mali su nam problem bili učenici u područnim školama, njih 24 jer tamo nismo u mogućnosti isporučivati kuhane obroke.

U dogovoru s lokalnim trgovinama u Sičicama i Vrbju te Pekarnom Capan riješili smo i ovo pitanje. Oni se brinu o svakodnevnom obroku učenika, a učiteljica u Dolini preuzima ujutro paket doručaka za učenike u pekarni.

Mislim da naša djeca jedu kvalitetno. Dinosauri s kruhom i kečapom, ćufte s pireom, piletina s mlincima, školski hamburger, riblji štapići s krumpirom, rižoto, tijesto sa sirom, gulaš s tijestom, varivo od graška s piletinom…

To je naš jelovnik ove školske godine. Mislim da previše pričamo o nutricionizmu, a puno njih i ne zna što je to. Svake godine krajem osmog mjeseca s našim kuharima, stručnom službom, predstavnicima učitelja i nastavnika i razgovaramo o jelovniku. Otkako smo postali eko škola 2001. godine razgovaramo o zdravoj prehrani. Ništa za nas to nije novo.

U tom kontekstu tijekom cijele školske godine imamo radionice zdrave prehrane. I ove smo godine imali Tjedan zdravog doručka, proveli radionice o otpacima od hrane. To nama nije ništa novo. Mislim da djeca dobivaju kvalitetne obroke u školi, ali i da bi roditelji trebali povesti računa o kvaliteti prehrane. Svjedoci smo, nažalost, činjenice da djeca kad odzvoni školsko zvono hrle u okolne objekte brze prehrane – kaže ravnateljica Pečnjak.

Velika je uloga škole, ali i roditelja

Činjenica je da određeni broj djece i obitelji živi u riziku od siromaštva:

– Mi smo i dosada imali iz našeg projekta „S osmijehom u školu” 85 djece koji su imali besplatne obroke. Vrijednost toga obroka je bila oko 5 kuna, sada je vrijednost toga obroka 1,33 eura, sada ćemo taj obrok samo „pojačati”. Tako uz glavni obrok dodamo i voćku, jogurt ili nešto slično.

Za djecu koja su, možda gladna, mada je to teška riječ, velika je ovo stvar, ali i za sve ostale.

Ovaj potez Vlade Republike Hrvatske smatram izvrsnim. Posebno to dolazi do izražaja kod djece sa sela. Oni su oduševljeni. Mislim da su naši učenici ponekad malo o razmaženi.

Ne može škola sve! Bitni su i roditelji i njihov odgoj. Sjećam se kada smo prije nekoliko godina u prehranu uveli žgance, neka su se djeca čudila tome. S vremenom, prihvatili su i ovo jelo. Uglavnom, ideja o besplatnim obrocima u školama je odlična. Svakom djetetu je zajamčen obrok i to je za svaku pohvalu – zaključila je ravnateljica Blagica Pečnjak.

Komentari
Prethodni članakPovodom 32. obljetnice Domovinskoga rata održan znanstveno – memorijalni skup „Opća bolnica Slavonski Brod u Domovinskom ratu“
Sljedeći članakProtekli tjedan devet prometnih nesreća i 502 prekršaja