Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, nastava se odvija i u gradskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja:

– Zabranjen je ulaz u školu, osim učenicima i zaposlenicima, postavljene su barijere za brisanje nogu i sredstva za dezinfekciju ruku i učenici u školu ulaze na tri ulaza. U prvom polugodištu smo prakticirali pekarsku kuhinju, no zbog skupoće i nezdravih obroka odlučili smo se za našu školsku kuhinju. Budući da od prošle godine imamo prekrasnu kuhinju, odlučili smo se za kuhanu hranu. Pred svakom je učionicom postavljen stol koji se redovito dezinficira, kuhari su nam preboljeli covid, a djeca sada dobivaju zdrave, ukusne kuhane obroke.

Učenici su nam dobri, prihvatili su propisane epidemiološke mjere. Prostorije se prozračuju, nose se maske. Slična je situacija i s prijevozom učenika „putnika”.

Uglavnom, prihvatili smo sve uvjete „novog normalnog” i radimo prema redovnom nastavnom planu i programu. Prema mogućnostima nastojimo obilježiti sve značajne datume, tako smo nedavno obilježili Valentinovo, poklade…

Sve što radimo fotografiramo i objavljujemo na stranicama naše škole. Odlučili smo i humanitarno djelovati. Kao škola i sindikat pomoći ćemo financijski Osnovnoj školi u Petrinji.

Također, djeca su prikupljala slikovnice za potresom pogođena područja, a tu je i niz drugih aktivnosti – kaže ravnateljica Blagica Pečnjak.

Natjecanja, nagrade, priznanja

– Iza nas su i školska natjecanja. Sudjelovali smo na deset školskih natjecanja tako da već sada znamo da ćemo imati učenike na županijskim natjecanjima iz Tehničke kulture, Kemije, Hrvatskog jezika i Biologije. Učenica koja je najbolje riješila školski test u Brodsko posavskoj županiji iz kemije je naša Lucija Prpić. Također je 100 posto riješila test iz Tehničke kulture.

Tradicionalno, 15. ožujka smo domaćini županijskog natjecanja iz kemije. Kako ćemo ga održati, zasada se ne zna, ali najvjerojatnije će se održati online putem. Sve su to „novonormalne” aktivnosti koje odrađujemo kao i dosada.

Tijekom prvog polugodišta sudjelovali smo na Osmom međunarodnom natjecanju iz stranih jezika Willkommen, još uvijek očekujemo rezultate. Učenici i učitelji Područne škole u Sičicama također su sudjelovali na nagradnom natječaju HEP-a i dobili četiri računala.

Hoće li naša djeca biti zakinuta svim ovim događajima oko pandemije koronavirusa?!

Koje će biti posljedice COVID-19, online nastave… teško je reći.

Sve to ovisi o djeci, trenutno je možda najveća uloga učitelja sačuvati psihičko zdravlje djece i omogućiti im da shvate da je kriza prolazna i da treba tražiti rješenje iz te krize. Tu je negdje istina. Znanje se nadoknadi. Vjerujem da će učenicima koji se obrazuju u strukovnim zanimanjima dosta toga nedostajati. Uglavnom, mogu reći da su se i učenici i moje kolege učitelji i nastavnici snašli u ovim uvjetima i idemo dalje.

 

Završena energetska obnova škole, upisi prvašića

– Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je završena energetska obnova naše škole, imamo toplu, lijepu i ugodnu školu. Također, uređena nam je i školska dvorana.

Što se tiče upisa učenika u prvi razred, ove godine upisat ćemo između 55 i 60 učenika zajedno s područnim školama. U odnosu na prošlu školsku godinu, to je desetak učenika više i vjerujem da ćemo i ove godine imati tri školska razreda. Vidjet ćemo što će biti do početka školske godine.

Teško je prognozirati što će biti do kraja školske godine. Mislim da onog starog normalnog nikada više neće biti, ovo je novo normalno, treba ga prihvatiti što je više moguće, prilagoditi i sebe i djecu novim uvjetima. Roditeljima želim zahvaliti na svemu što smo zajedno odradili dosada. Također, pozivam ih na suradnju sa školom, ohrabrivanje, poticanje i kontrolu djece na pozitivan način – zaključila je ravnateljica Blagica Pečnjak.

Komentari
Prethodni članakNG plus za nezaposlene: Godina dana provedbe projekta ”Razvoj socijalnog kapitala lokalne zajednice”
Sljedeći članakGradska organizacija SDP-a: Darivanjem karanfila obradovali su svoje sugrađanke za Dan žena