Roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje povećat će se sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta, neslužbeno nam je potvrđeno u Vladi, piše Jutarnji list.

Za provedbu ovih izmjena u prvoj polovici 2017. godine donijet će se novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, a povećanje naknada trebalo bi stupiti na snagu oko 1. srpnja iduće godine. Primijenit će se na sve roditelje koji u tom trenutku budu na roditeljskom dopustu, a ne samo na roditelje čija će se djeca roditi u drugoj polovici godine.

– Kao što smo najavljivali, bit će to značajno povećanje roditeljskih naknada koje će obitelji itekako osjetiti, a opet je u skladu s proračunskim mogućnostima. To je dugoročna mjera koja će bez sumnje olakšati roditeljima i omogućiti im bezbolniji ostanak na dopustu uz dijete – kažu neslužbeno u Vladi.

Potpuno delimitiranje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci, kažu, za sada nije moguće zbog nedostatka novca, ali ostaje kao cilj u sljedećim godinama, budu li ekonomski pokazatelji takvi da će to dopustiti.

Neće biti univerzalna

Ovakvo će povećanje, pokazuju prvi izračuni, za velik broj roditelja (većinom majki) značiti delimitiranje naknada, odnosno izjednačavanje naknada s punim iznosom plaće koju su imali prije odlaska na dopust. Naime, prema službenom podatku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prosječna naknada za prvih šest mjeseci dopusta – koja je izjednačena s punom plaćom roditelja i koja se isplaćuje preko HZZO-a – u listopadu ove godine iznosila je 3.950,89 kuna. To je prosjek, što znači da dio žena ima bitno veće, a dio žena bitno manje plaće.

Analize pokazuju da životni standard tijekom roditeljskog dopusta najviše pada obiteljima onih roditelja čija su primanja između 3500 i 4000 kuna: njihova su primanja preniska da bi unaprijed mogli zaštedjeti određenu svotu za popravljanje standarda tijekom dopusta, a padom naknade na 2660 kuna praktički ostaju bez trećine primanja. I onima s višim primanjima razlika između 2660 i 4000 kuna nije beznačajna, međutim visokoobrazovanim ženama – čiji udio iz godine u godinu raste te u ovom trenutku svaka treća zaposlena žena u dobi do 25 do 34 godine ima završen fakultet – primanja će na dopustu i dalje bitno padati.

Treba podsjetiti da naknada od 4000 kuna, kao ni sadašnja od 2660 kuna, neće biti univerzalna i za sve – i dalje će ovisiti o plaćama roditelja na dopustu. Naime, i sada u Zakonu stoji da naknada i tijekom drugih šest mjeseci iznosi punu plaću roditelja, ali najviše 2660 kuna. Ubuduće će formulacija biti slična, te će naknada i dalje biti u iznosu pune plaće, a najviše 4000 kuna. Dakle, roditelj s plaćom od 2500 kuna cijelo će vrijeme primati 2500 kuna, no oni s plaćama većim od 2660 kuna osjetit će razliku.

Majke studentice

U postotku najveće povećanje naknada osjetit će nezaposlene majke. Njima će naknada narasti za 40 posto – sa 1600 na 2328 kuna.

– Zaposlene i nezaposlene majke najbrojnija su skupina roditelja na roditeljskom dopustu. Međutim, tijekom izmjena niti jedna skupina roditelja neće biti diskriminirana te će i njihove naknade biti usklađene. Napravljeni su tek prvi, preliminirani izračuni, u koje nismo uspjeli sve ukalkulirati, no svakako ćemo u izradi prijedloga zakona uzeti u obzir i usklađivanje naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog djeteta, posvojitelja, majki studentica i drugih – kaže naš sugovornik.

Roditelji blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta imaju pravo na korištenje produljenog dopusta, ukupno tri godine. Nakon prve godine korištenja, njihova naknada pada na 1663 kune. Neaktivne majke – studentice, umirovljenice, kućanice i druge koje nisu na tržištu rada – također imaju naknadu u visini 1663 kune.

Stručnjaci koje smo kontaktirali, kao i predstavnici civilnog sektora koji zastupaju roditelje, a koji već godinama upozoravaju na nužnost povećanja roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta, s komentarom će, kažu, pričekati dok Vlada službeno ne objavi podatak o povećanju te uputi u javnu raspravu prijedlog novog Zakona.

Komentari
Prethodni članakNovogradiška bolnica obilježila 170 godina rada i postojanja / photo
Sljedeći članakNova pravila za liječnike, pretrage pod povećalom