Vrijedne obljetnice večeras su obilježili liječnici i zdravstveno osoblje Gradske bolnice Nova Gradiška. 170 godina Gradske bolnice Nova Gradiška, 60 godina Hrvatskog liječničkog zbora, 120 godina Kirurgije, 60 godina Interne i 50 godina Pedijatrije, godine su koje nešto znače i koje treba obilježiti i zbog kojih su se u novogradiškom Domu kulture okupili brojni uglednici, bivši i sadašnji djelatnici novogradiške bolnice.

Večeras su obilježene i druge, ne manje vrijedne obljetnice. Odjel za neuropsihijatriju ove godine puni 46 godina, Kabinet za fizikalnu terapiju 44 godine, Oftalmologija 37, Odjel ginekologije 57 godina, bolnička ljekarna 65 godina, Odjel za uho, grlo, nos 43 godine, transfuzija 56 godina, biokemijski laboratorij 59, a mikrobiološki laboratorij 67 godina, odjel za radiologiju 59 godina, Odjel za anesteziju 34 godine…

Gradska bolnica Nova Gradiška stara je 170 godina. Ta obljetnica, za naš grad, jedan od najmlađih u Hrvatskoj, jubilej je vrijedan spomena i ponosa.

Ova naša zdravstvena ustanova kroz sve godine svoga postojanja imala je bogatu i burnu prošlost. Pamti tri rata, kada su brojni vojni i civilni stradalnici tražili u njoj pomoć. O njima svjedoči duga i slavna povijest svih ovih djelatnosti. Kroz proteklih 170 godina izmijenili su se brojni liječnici, mahom specijalisti različitih grana medicine, koji su stvarali povijest ove ustanove. Njih pamti i čuva u uspomenama i dokumentima Hrvatski liječnički zbor, podružnica u Novoj Gradiški, kojemu se navršava 60 godina od utemeljenja.

Duga povijest ove zdravstvene ustanove ostavila je trag u kvaliteti rada zdravstvenih djelatnika, pristupu bolesnicima, požrtvovnosti i humanosti. Liječnici i medicinske sestre, iz generacije u generaciju, prenose svoja znanja i iskustva učeći mlađe, usađujući im prave vrijednosti unatoč brojnim društvenim, političkim gospodarskim i etičkim promjenama u društvu.

Kroz sve godine postojanja, bolnica vremenom poprima sva svoja današnja obilježja i pruža potpunu zdravstvenu zaštitu žitelja ovog dijela Slavonije.

Nova Gradiška i njeni stanovnici doživjeli su neviđenu agresiju 1991. godine. Opća bolnica Nova Gradiška, tijekom Domovinskog rata bila je izvor života i zdravlja za sve stanovnike, a prije svega za branitelje grada. Hrabra odluka da se bolnica ne izmjesti na pričuvni položaj, nego da se zadrži neposredno uz liniju bojišnice, zasigurno je jedna od odluka koja je pridonijela zaustavljanju srbo-četničke agresije na naš grad. Upravo ti najteži dani za hrvatsku opstojnost, sigurno su najslaviji dani novogradiške bolnice, kada su njeni djelatnici dali najveći doprinos cjelovitoj slici humanosti i hrabrosti zdravstvene struke.

Novogradiški kraj je od prvih dana Domovinskog rata bio izložen nečuvenoj agresiji. Po broju primljenih projektila bili smo na trećem mjestu, odmah nakon Vukovara i Osijeka. U takvim okolnostima obrane hrvatske države život između granata i rad na zbrinjavanju ranjenika i oboljelih bio je herojski čin. Bili smo udaljeni svega pet do šest kilometara zračne linije od prve crte bojišnice, a u najtežim ratnim operacijama, zbrinjavali smo ranjene i oboljele iz tada na našem području prisutnih pet brigada Hrvatske vojske.

Nakon Domovinskog rata nizale su se godine, ljudi, događaji…

Prije tri godine novogradiška je bolnica pripojena slavonskobrodskoj Općoj bolnici “Dr. Josipa Benčevića”; prije nekoliko dana novogradiška bolnica i formalno-pravno je postala Podružnica Gradska bolnica Nova Gradiška sa svim svojim upravnim tijelima i odjelima.

Na svečanoj akademiji upriličenoj u novogradiškom Domu kulture bolnici i svim njenim djelatnicima u čast večeras je progovoreno o povijesti i značaju ove zdravstvene ustanove.

O bolnici i njenoj ulozi govorili su predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška i zamjenik ravnatelja Opće bolnice dr. Josip Benčević Slavonski Brod dr. Josip Kolodziej, ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. dr. sc. Josip Samardžić, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. sc. Radivoje Radić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Slavica Konjević Pernar, voditelj Odjela interne dr. Damir Japundžić, voditeljica Odjela pedijatrije dr. Dubravka Klobučar.

Svečanosti novogradiške bolnice nazočili su i brojni gosti: u ime Ministarstva zdravstva dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med., župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić te brojni drugi gosti i uzvanici.

Posebno priznanje za vrijednu donaciju novogradiškoj bolnici dobila je naša sugrađanka Antonija Dakić Donzallaz koja je donirala sredstva za vrhunski aparat za kardiovaskularnu dijagnostiku.

Program su svojim glazbenim nastupom upotpunili učenici Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” i Vokalni ansambl “Lira”.

Komentari
Prethodni članakHDSSB Nova Gradiška: Podržavamo samo jedinstvo ili napuštamo stranku
Sljedeći članakRastu porodiljne naknade i zaposlenim i nezaposlenim majkama