Bankrot može pokrenuti svaka fizička osoba u svojstvu potrošača, ali i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja), uz uvjet da nema više do 20 vjerovnika te da joj obveze ne prelaze iznos od 100.000 kuna.

Osobni bankrot na temelju Zakona o stečaju potrošača zatražio je do sada samo 971 građanin i tri fizičke osobe koje obavljaju obrt/samostalnu djelatnost, piše Glas Slavonije. U odnosu na stanje od travnja ove godine to je samo 81 osobni bankrot više. Te 974 osobe koje su pokrenule postupak osobnog stečaja ukupno duguju 597,3 milijuna kuna i od njih novac potražuje 5093 vjerovnika. To je tridesetak milijuna kuna više u odnosu na travanj ove godine.

Najviše onih koji su danas u osobnom bankrotu ima u Zagrebu – 526, slijedi Osijek sa 79 osoba u osobnom bankrotu (šest više u odnosu na ovogodišnji travanj). Kada je o ostalim slavonskim gradovima riječ, Financijska agencija (Fina) na popisu ima Viroviticu s 22 osobna bankrota, Slavonski Brod (13), Požegu (10) i Vukovar (6).

Osobni bankrot ili, prema našem zakonu “stečaj potrošača”, zapravo je postupak kojim se prezaduženim građanima, uz stručno posredovanje, omogućuje svođenje dugova na razumnu mjeru, a vjerovnicima naplata bar dijela potraživanja. Time se izbjegavaju dugotrajni postupci ovrha i sudskih parničenja, a osobama koje su zapale u financijske probleme omogućuje se novi početak.

Bankrot može pokrenuti svaka fizička osoba u svojstvu potrošača, ali i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja), uz uvjet da nema više do 20 vjerovnika te da joj obveze ne prelaze iznos od 100.000 kuna. Preduvjet za otvaranje stečajnog postupka je nesposobnost za plaćanje, a ona nastupa kada osoba najmanje 90 dana uzastopce ne može podmiriti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. 

Komentari
Prethodni članakBurno na sjednici Gradskog vijeća: DING, voda… U novogradiško se gospodarstvo ulaže 20 milijuna kuna / foto
Sljedeći članakFran Rakonić na 4. DUD Bowl-u u Dubrovniku