Aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga je puta iznjedrio niz pitanja iz područja razvoja i uređenja komunalnog gospodarstva grada, ali i najavio neke nove, pozitivne vjetrove u razvoju gospodarstva grada i novom zapošljavanju.

Stanje u Drvnoj industriji Nova Gradiška, tko ima pravo na besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju u Ljupini, problemi u opskrbi Grada vodom, strategija uređenja prometnica u Gradu Nova Gradiška, rješavanje problema klizišta u Vinogradskoj ulici, završetak radova u Ulici baruna Trenka, revizija poslovanja Grada, poslovanje Industrijskog parka, nova zapošljavanja, pitanje provođenja javne nabave pri izvođenju pojedinih gradskih projekata, pitanje eventualnog pogodovanja pri zapošljavanju u pojedinim gradskim tvrtkama,širokopojasni internet, rješavanje prometne problematike izgradnjom kružnog toka kod “Kauflanda”, povećanje gradskih stipendija, izgradnja pristupnih cesta kod crkve Kraljice svete Krunice u južnom dijelu grada, izgradnja gradskog bazena, bolja komunikacija s građanima, energetska obnova Dječjeg vrtića “Maslačak”, sukus su pitanja gradskih vijećnika postavljenih na današnjoj, drugoj sjednici Gradskog vijeća.

Krenimo redom. HDZ-ovog Željka Bešlića zanimalo je trenutno stanje u Drvnoj industriji Nova Gradiška:

Situacija nije blistava, odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić:

– Procesuirali smo sve ono što je traženo. Državna tijela su se uključila u analizu stanja. Mi smo dali sve podatke koji su zatraženi, čekamo odgovor. Situacija jest loša, proteklu 2016. godinu završili su s 3.800.000,00 kuna minusa. To je loše. Što se tiče povrata pozajmice, on iznosi nula kuna. Pozajmice DING-a prema Industrijskom parku u ovom trenutku iznose preko 2,4 milijuna kuna bez kamate. Vraćeno je nula kuna. Pa vi sad procijenite o kakvoj se bombi radi!

SDP-ov Marijan Radić postavio je pitanje opskrbe grada vodom i problematike koja je kulminirala zadnjih mjesec dana. Po Radiću, problem je to koji se povlači posljednjih četrdeset godina.

Ovo je još jedan “vrući kesten” koji nas je dočekao, odgovorio je gradonačelnik Grgić:

– Nakon devet godina na pragu smo potpisivanja ugovora s kojim ćemo napraviti jednu veliku aglomeraciju. No, s time svi problemi neće biti riješeni. Sada koristimo vodu iz Regionalnog vodovoda Davor koja je tri puta skuplja u proizvodnji nego voda iz Nove Gradiške koju smo koristili sa Strmca. Problem se pojavio kada je pukla cijev, 1500 kubika voda je trebalo iskopati. Djelatnici tvrtke “Slavča” radili su danonoćno kako bi otklonili kvar. No, i to nije rješenje, to je “vatrogasna mjera”. Prepumpna stanica Davora nalazi se u Ljupini i bila je gotova prije tri godine. Ona je čekala uplatu 37.000 kuna “Elektri” da se spoji na struju kako bi dizala pritisak sa 6 na 8,5 bara kako bi mogla u potpunosti opskrbljivati grad, posebice viših dijelova. Tri godine čekamo da se plati ta cijena. Pitam se zašto to dosada nije učinjeno?! Čekamo izgradnju velikog vodospremnika ispod Bačice koji bi grad mogao opskrbljivati vodom bez ikakvog izvora – kaže Grgić.

Nezavisna gradska vijećnica s liste SDP-a i Hrvatskih laburista Vesna Đapić postavila je pitanje saniranja klizišta u Vinogradskoj ulici. Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, prije dvije godine pokrenut je projekt sanacije, “Hrvatske vode” su pristale sufinancirati određeni dio troškova, no “zapelo” je sa stanovnicima južnog dijela ove ulice koji bi trebali dati suglasnost za postavljanje cjevovoda.

SDP-ovog Franju Kikića zanimala je ispravnost pojedinih postavljenih slivnika u novouređenoj Ulici baruna Trenka, koji po njemu, čine štetu na automobilima.

– Inspektori su na terenu i sve će biti riješeno, odgovorio mu je Grgić.

Pohvalio se danas gradonačelnik Grgić i s izvješćem o obavljenoj reviziji poslovanja Grada Nova Gradiška.

– Svih ovih godina dobivali smo uvjetna mišljenja, ovoga puta revizija je bila bezuvjetna, što bi značilo da je jako puno posla i projekata “odrađeno” bez greške, što je povrda dobrog rada gradskih službi, istaknuo je.

Radi se i na daljnjem osuvremenjivanju i ubrzanju projekta širokopojasnog interneta, postavljanju punkteva koji bi uskoro trebali ostvariti viziju Nove Gradiške kao smart citya.

– Usmjereni smo na razvoj novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja s krajnjim ciljem poboljšanja kvalitete života građana. Projekt izgradnje bežične mreže važan je korak u transformaciji Nove Gradiške u naprednu i tehnološki osviještenu društvenu zajednicu” – kazao je Grgić.

Sljedećeg mjeseca kreće gradnja kružnog toka kod “Kauflanda”, u Industrijski park se ulaže 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Kako je istaknuto na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, već sljedećeg mjeseca bi trebala krenuti izgradnja kružnog toka kod “Kauflanda”.

Industrijski park bi uskoro trebao postati perjanica razvoja novogradiškog gospodarstva. Radi se o dva velika projekta, kaže gradonačelnik Grgić:

– Radi se o projektu Tehnološkog inkubatora. Intenzivno se prikuplja dokumentacija. Kandidarali smo projekt koji bi se sastojao od velike hale od šest tisuća metara kvadratnih gdje bi se napravilo deset inkubatora veličine od 600 do 1000 metara kvadratnih gdje bi se omogućilo svim našim poslodavcima da sudjeluju u tome. Industrijski park je nositelj ovoga projekta vrijednosti 23 milijuna kuna. Uskoro ćemo potpisati ugovor o donaciji bespovratnih sredstava u vrijednosti 20 milijuna kuna. Milijun i pol kuna će osigurati Grad Nova Gradiška, isto toliko Industrijski park. Nikad u povijesti Nove Gradiške nije investirano 20 milijuna kuna, isključivo u gospodarstvo.

Grad je donio odluku o povećanju učeničkih i studentskih stipendija koje će sada iznositi 500 odnosno 800 kuna, a što se tiče uređenja pristupnih cesta prema župnoj crkvi Kraljice svete Krunice, sredstva su osigurana, no budući one prolaze kroz privatne posjede naših sugrađana, ovaj se problem ne može riješiti dok se ne ishode potrebne suglasnosti.

Dječji vrtić “Maslačak” sljedeće bi godine trebao biti energetski obnovljen, a intenzivirani su radovi kako bi Novogradiščani dobili gradski bazen. Kako je istaknuo gradonačlenik Grgić, cilj je ove godine ishoditi građevnu dozvolu, a sljedeće godine, ovisno o načinu financiranja, krenuti s realizacijom ovog gradskog projekta.

 

Komentari
Prethodni članakSutra svečano otvorenje još jednog “Ljeta u knjižnici”, organizira se niz sadržaja za djecu
Sljedeći članakRaste broj zahtjeva za osobni bankrot