Kršćanska adventistička crkva Nova Gradiška, kao organizator, protekli je vikend novogradiščanima poklonila iznimno zanimljiva predavanja.Bila je to jedinstvena prilika za putovanje u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost ljudskog roda, posredstvom povijesti, geografije i arheologije. Posebno zadovoljstvo bilo je u našem gradu ugostiti i predavača, profesora doktora DRAGU OBRADOVIĆA, svjetskog stručnjaka za arheologiju Bliskog istoka.

Profesor dr.Drago Obradović studirao je u Engleskoj, a postdiplomski studij završio na Andrews University,  u Sjedinjenim Američkim Državama. Gostujući je visokoškolski profesor arheologije Bliskog istoka, povijesti civilizacija i Svetog pisma Starog zavjeta na više fakulteta u raznim zemljama svijeta. Već dugi niz godina njegova se predavanja u više od 35 zemalja svijeta na svim kontinentima, prate bez daha.Više od tri desetljeća, profesor Obradović  redovno sudjeluje u poznatim međunarodnim arheološkim i studijskim  ekspedicijama po  Egiptu, Izraelu, Libanonu, Siriji, Turskoj  i Grčkoj. Više puta je posjeti  i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija. Osim toga, u ulozi stručnog turističkog vodiča, godinama prati  grupe na studijska putovanja po zemljama Bliskog istoka.
1.Koliko su prostori Bliskog istoka, isti oni koje spominje Biblija, danas, u trenutku kada je svijet globalno selo, autentični i egzotični.Koliko se „u zraku“osjeća živa povijest?
Profesor Obradović: Sjećam se, prvi puta kada sam stigao u Izrael, ekipa arheologa, zajedno sa mnom, ustala je u 3 sata ujutro.Bilo je čarobno stajati i gledati izlazak sunca na mjestu gdje su prije više tisućljeća stajali patrijarsi i pastiri, Isus i njegovi učenici i doslovno „mirisati“povijest.Nema ništa uzbudljivije od prvog posjeta novom lokalitetu.Strast, tajnovitost, iščekivanje pronalska.
2.Koliko je danas „aktivnih“ povijesnih lokaliteta na prostoru Bliskog istoka i koliko znanost i arheologija toga poznaju? Jesu li povjesničari i arheolozi pronašli i shvatili sve ili smo ,još uvijek, okruženi tajnama?
Profesor Obradović: Područje Bliskog istoka i dalje je najbogatiji dio svijeta , ne samo u povijesnom i arheološkom smislu, nego u opće-znanstvenom smislu.Prostor je to na kojemu su nastajala prva saznanja iz medicine, glazbe, pismenosti.Samo na prostoru današnjeg Iraka ima 1 300 registriranih arheoloških lokaliteta od kojih je, tek stotinjak istraženo.Izrael svake godine već čitavo stoljeće posjećuju ekipe arheologa, a i na prostoru Egipta svakih par mjeseci, službeno boravi nekoliko stručnih ekspedicija.
3.Koliko je Jeruzalem danas, u trenutku kada je svjetski razvikana turistička destinacija, još uvijek autentičan? Može li turist doživjeti na pravi način kolijevku civilizacije i „melting pot“ (točku spajanja ) tri svjetske religije?  
Profesor Obradović: Jeruzalem je mjesto koje bi svatko od nas, bar jednom u životu trebao posjetiti.Problem je jedino u tome, što tek tada, nakon prvog putovanja, shvatimo kako se moramo i vratiti.Zrak koji udišemo, svaka cigla koju dotaknemo, sve je povijest i sve nas podsjeća na povijest.Šetajući ulicama Jeruzalema, u svakoj djevojci tamnog puta vidimo Mariju. Isusovu majku.Ja, po vokaciji, kao znanstvenik, nisam sklon euforiji bez utemeljenja.Međutim, kada shvatite da hodate prostorima na kojima se odvijala povijest, prostorima kojima su hodali Isus i njegovi učenici, kada osvijestite kako je sve oko vas istinska povijest, morate se osjećati posebno.
4.Koja je veza biblijskih tekstova i Egipta?
Profesor Obradović: Egipat je biblijska zemlja, zemlja u kojoj je odrastao i školovao se Mojsije, zemlja u kojoj je Isus boravio kao dijete, najveća i najstarija civilizacija i za nas, arheologe, istinski raj na zemlji.U Egiptu i danas, nakon gotovo dva stoljeća sustavnog arheološkog istraživanja, još uvijek možete pronaći povijesne artefakte, doslovno, na površini zemlje.Tu je sfinga, piramide, muzej u Kairu, i danas, najbogatiji muzej na svijetu.Koliko god u Egiptu dugo boravili, nikada ne možete upiti i vidjeti sve ono što treba vidjeti i znati.

5.Koliko i na kakav način Biblija pomaže arheolozima pri istraživanju?I što je prvo-Biblijski tekst koji znanstvenik pročita, pa, potom traži lokalitet, ili postojeći lokalitet dovodite u vezu s biblijskim tekstom?

Profesor Obradović:Bibilja je nezamjenjiv i najvažniji alat arheolozima Bliskog istoka.Sjećam se jedne situacije, kada sam s ekipom kolega, svjetskih arheologa bio na ekspediciji u Izraelu.Prije nego li smo otišli na lokaciju, sastali smo se s prof.dr.ZERTALOM, uvaženim profesorom Sveučilišta u Tel Avivu.Profesor Zertal otvorio je Bibliju na mjestu opisa lokaliteta, proučio tekst zajedno s nama, a potom rekao:Ovako je to zapisano u Bibliji, sada ćemo, to isto, pokušati pronaći na lokalitetu.

 

Drugi dio razgovora s profesorom doktorom Dragom Obradovićem pročitajte sutra ( utorak, 3.travnja).Kojim se metodama najčešće služe arheolozi Bliskog istoka.Koliko je vjerodostojna metoda aktivnog ugljika, popularno zvana Metoda C 14, senzacionalno otkriće Kumranksih spisa, arheološki najupečatljivija mjesta na svijetu,suvremenost i svevremenost Biblije-samo su neka od pitanja na koja  odgovora gost našega grada, jedan od naših najvećih stručnjaka za arheologiju Bliskog istoka.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakEuropska unija potiče mlade na edukaciju i aktivnost
Sljedeći članak“Chemtrails” na nebu – neriješeno misterija