U organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška jučer je na Vrebinom brdu u Novoj Gradiška održana molitva Križnog puta u čast svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća.

Kako ističe predsjednik udruge Mato Modrić, 14. rujan je blagdan Uzvišenja Svetog Križa pa je događaj upriličen i uz ovaj datum. Križne postaje i centralni križ za sve žrtve rata i poraća podignuti su prije deset godina.

– Rujan mjesec 1991. godine je za novogradiški kraj i cijelu Hrvatsku vrlo značajan mjesec jer su se tada odvijale velike i teške borbe u Domovinskom ratu, a dosta njih je i poginulo. Znamo da su tada bile teške borbe u Novom Varošu, ali moramo se prisjetiti i 18. i 19. rujna 1995 godine i vojne operacije „Una”. Tada su naša dva heroja iz Davora poginuli i legenda novogradiškog kraja Željko Lulić od posljedica ranjavanja. O svemu ovom progovorit ćemo na tribini koju ćemo upriličiti u srijedu, 18. rujna. Tribina će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška s početkom u 18,00 sati. Danas se želimo prisjetiti svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu, koji su nedužno stradali. Molimo se za one za koje se ne zna. Bila su ovdje probna iskopavanja, ali se s njima stalo. Činjenica da su na području Kovačevca i Mašića, na predjelu „Točak” stradala 43 čovjeka. Još jednom govorim, prošlost je prošlost, moramo ići dalje, ali moramo se moliti za pokoj duša onih koji su stradali. Ovo je ambijent gdje je slavonska hrastova šuma, simbol vječnosti i opstojnosti. Ovdje imamo 14 križnih postaja, pogledajte kako one danas izgledaju?! U Novoj Gradiški imamo 14 braniteljskih udruga, tu su molitvene zajednice, naši sugrađani, zašto se ovo ne održava?! Svatko od nas može ovdje doći, pomoliti se, uostalom, uživati u prekrasnoj prirodi – kaže Modrić.

Molitvu Križnog puta je predvodio vlč. Marko Dušak, kapelan u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška se uključila u akciju: “Bukom motora protiv tišine ALS-a”
Sljedeći članakBiciklisti iz Makedonije krenuli iz Nove Gradiške put Tošinog rodnog Kruševa