Budite odgovorni prema sebi i drugima

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u devet mjeseci 2020. godine dogodilo se 635 prometnih nesreća, što je za 16,6 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prometnim nesrećama poginule su četiri osobe, što je za 50 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Teško je ozlijeđeno 60 osoba (manje za 25%), te je lakše ozlijeđenih 238 osoba, manje za 20,4% u odnosu na prošlu godinu. Pod utjecajem alkohola, dogodilo se 105 prometnih nesreća, te se i tom prilikom bilježi smanjenje za 9,5%.

Policajci će sankcionirati prekršitelje

Unatoč trendu smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici nastavljaju s pojačanim nadzorima nad prometom.
Kontinuirano do samog Martinja 11. studenoga, policijski službenici će usmjeriti aktivnosti na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Tijekom nadzora, policija će maksimalno koristiti opremu i uređaje, te nadzirati promet na onim lokacijama na kojima su se češće događale prometne nesreće i kršenje prometnih prekršaja.

Pozornost će biti usmjerena na recidiviste i one vozače koji čine najteže prometne prekršaje. Iako će pozornost biti usmjerena na alkoholizirane vozače, policajci će sprječavati i sankcionirati i prekršaje iz skupine tzv „četiri glavne ubojice u prometu“, te druge prometne prekršaje.
 
Vozači ako ste pili alkoholna pića, upravljač vozila prepustite trijeznoj osobi!
Policija apelira na vozače u prometu da budu savjesni i odgovorni, te ako su konzumirali alkoholna pića, upravljač svog vozila prepuste trijeznoj osobi. Obveza svih sudionika je pridržavati se odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića:

  • pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
  • koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • ne dopustite da budete crna statistička brojka
  • pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

 Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE,  a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem pročitajte OVDJE.

 

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 86 novih pozitivnih osoba: Dvije osobe preminule
Sljedeći članakNG PLUS za nezaposlene: Kuharima uručena uvjerenja o uspješnom završetku programa osposobljavanja