Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5.

To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. Osobito u doba krize – kad se zbog koronavirusa (u Zagrebu i okolici dodatno i zbog potresa), prihodi smanjuju, a rashodi rastu – sudjelovanje i kontrola su potrebniji nego ikada.

OVDJE je predstavljena interaktivna karta Hrvatske na kojoj možemo vidjeti stanje i ocjene u svakoj pojedinoj jedinici lokalne samouprave.

Županija Brodsko – posavska ocijenjena je s peticom. Grad Nova Gradiška i Slavonski Brod također. Općine u našem okruženju većinom su ocijenjene dobrom ili vrlo dobrom ocjenom, što je zadovoljavajuće. 

Ako želite provjeriti proračunsku transparentnost vaše općine, na stranicama Instituta za javne financije odaberite kako je prikazano na slici i saznat ćete točne podatke. 

Komentari