Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje postoji nekoliko načina putem kojih studenti mogu ostariti dodatne bodove.

Dobitnici rektorovih i dekanovih nagrada također mogu dobiti dodatne bodove.

Studenti koji redovito izvršavaju svoje obveze dobivaju dodatne bodove. To se provjerava tako da student mora imati minimalno 55 ECTS-a po prethodnim godinama studiranja.

Budući da se budući brucoši ne mogu natjecati za redovitost dodatne bodove dobit će sukladno uspjehu na maturi. Onima koji su maturu svih obveznih ispita A razine riješili između 80 i 90 posto dobivaju 200, a oni kojima je ukupni rezultat veći od 90 posto, dobit će više od 300 bodova.

Budući brucoši nisu mogli biti ni dobitnici rektorovih ni dekanskih nagrada pa dodatne bodove mogu dobiti zahvaljujući sudjelovanju na srednjoškolskim natjecanjima.

Za prva tri mjesta na državnom dobiva se 300, a na međunarodnom 400 bodova.

Studenti koji studiraju deficitarne programe dobit će 200 dodatnih bodova.

Valja napomenuti kako pravo na tih 200 bodova imaju oni čija se buduća zanimanja nalaze na listi 10 najtraženijih u županiji u kojoj se nalazi njihov fakultet. Također, ako student dvopredmetnog studija studira dva deficitarna studija, bodovi mu se neće zbrajati, tj. dobit će samo 200 bodova.

Djeci branitelja pripada 200 bodova i to za svakog roditelja branitelja. Dakle, ako su vam i mama i tata branitelji dobit ćete 400 bodova.

To pravo ostvaruju sljedeći studenti: djeca smrtno stradaloga branitelja iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a, djeca nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a, djeca HRVI-a iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a kojem je priznat status ratnoga vojnog invalida po pravomoćnom rješenju nadležnoga tijela Bosne i Hercegovine te studenti, djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a koji su u obrani suvereniteta sudjelovali najmanje 100 dana u borbenome sektoru.

Obiteljske okolnosti

Studenti kojima je jedan roditelj preminuo, nestao ili nepoznat dobivaju 600 bodova.

Studenti razvedenih roditelja, kao i djeca iz izvanbračnih zajednica koja žive u obitelji samo s jednim roditeljem, dobivaju 150 bodova.

Za svakog brata ili sestru koji se školuje ili je premlad da ide u školu pripada vam 150 bodova. Ako imate u brata ili sestru s teškoćama u razvoju zbog kojih nisu obuhvaćeni sustavom redovitog školovanja, a žive u obitelji, dobit ćete 200 bodova.

Također, 200 bodova dobit ćete i po roditelju s tjelesnim oštećenjem od 100 %.

Imovinski cenzus (mali prihodi kućanstva)

Ako su vam prihodi manji od 2.494,50 kuna po članu kućanstva, ostvarujete pravo na dodatne bodove. Valja napomenuti kako se u članove zajedničkih kućanstava ubrajaju svi članovi obitelji koji žive na istoj adresi, odnosno dijele zajedničke troškove.

Komentari
Prethodni članakOd danas na snazi nove mjere, podsjećamo bez maski ne možete u trgovine
Sljedeći članakNova Gradiška: Kreće manifestacija “Volim…ljeto i kulturu”!