U organizaciji Informativno pravnog centra i programa “Mreža podrške i suradnje žrtvama svjedocima kaznenih djela” jučer je  u Ulici Slavonskih graničara u Novoj Gradiški održana javna akcija pod nazivom “Nacionalna kampanja o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj”.

Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Izvršna direktorica Informativno pravnoga centra, Nataša Kovačević, pozvala je sve kojima je pomoć potrebna da im se jave. 

-”Ukoliko ste žrtva ili svjedok kaznenog djela ili prekršajnog djela obiteljskog nasilja, za pomoć i podršku obratite se u ured Informativno pravnog centra (A. Starčevića 63, Slavonski Brod), na telefon 035/448-533 ili 035/449-715, e-mail: [email protected] svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati. Djelatnici i volonteri IPC-a pružit će Vam emocionalnu podršku, informacije o pravima i obvezama žrtve i svjedoka, informacije o tijeku istražnog i sudskog postupka te o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, informacije o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima (novčana naknada, stručna pomoć savjetnika), pratnju na sudu i psihološku podršku uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka”.

no images were found

Komentari
Prethodni članakOtkriveno koliko će cigarete i alkohol poskupjeti
Sljedeći članakNovogradiška bolnica okupila medicinske sestre i tehničare psihijatrijskih ustanova Slavonije i Baranje / foto