Opća bolnica Nova Gradiška jučer je bila domaćin medicinskim sestrama i tehničarima iz psihijatrijskih ustanova, odjela Slavonije i Baranje.

Kako ističe voditelj Odjela psihijatarije dr. Krunoslav Ravlić, po prvi puta je novogradiška bolnica održala stručni skup namijenjen isključivo medicinskim sestrama i tehničarima. Ovoga su se puta bavili temom stigme psihijatrijskog bolesnika:

– Ovo je prvi stručni skup koji se održava u našem gradu za medicinske sestre i tehničare iz Slavonije i Baranje. Nastavljamo tako lijepu tradiciju dugu 14 godina gdje se mi liječnici s područja ove regije sastajemo jednom godišnje. Ovoga smo puta odlučili organizirati stručno druženje za medicinske sestre i tehničare i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti – ističe Ravlić.

Psihijatrija je, kaže Ravlić, puna kontroverzi i proturječja, a stigma o psihijatrijskim bolesnicima oduvijek je prisutna:

– O psihijatriji se puno zna, ali, nažalost, ne zna se ništa. O nekim bolestima, također, ne znamo ništa. Stigma postoji otkako postoje duševne bolesti, a one postoje otkako je nastala ljudska civilizacija, samo se u pojedinim povijesnim vremenima ovoj bolesti različito pristupalo.

Psihijatrija je najmlađa grana medicine, stara je svega 200 godina. Od tada se ona promatra kroz medicinsku paradigmu, nažalost, do tada su se njome bavile neke druge struke, a ne liječnici – kaže dr. Ravlić.

Magistra kliničke psihologije Ljiljana Lukačević usko surađuje s kolegama iz Odjela psihijatrije. Je li se što napredovalo po ovom pitanju:

– Mi se cijeli život, uistinu, trudimo da stigma prema psihijatrijskim bolesnicima bude manja i ovaj simpozij je naš doprinos skidanju stigme sa psihijatrijskih bolesnika. Ono što je nama cilj okupiti je medicinske sestre i tehničare koji se bave psihijatrijom, ne samo da skinemo stigmu sa bolesnika, već i djelatnika koji rade s njima.

Često puta i mi sami smo stigmatizirani pa nas ni najbliži poznanici i prijatelji ne shvaćaju u poslu koji radimo i pitaju se kako mi to možemo raditi. U stvari, radi se o bolesti kao i svakoj drugoj. Cilj nam je skinuti stigmu i s obitelji psihijatrijskih bolesnika jer često puta vidimo kada dolaze članovi obitelji psihijatrijskih bolesnika kojima je često puta neugodno doći i susresti se s pitanjem koga posjećuju. Stoga se nadamo da će Slavonija i psihijatrija u Slavoniji okupljena danas ovdje u Novoj Gradiški imati odjeka i u javnosti – kaže Lukačević.

Dobrodošlicu je gostima uputila i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Opće bolnice Nova Gradiška dr. Tajana Milanović Robina:

– Tema edukacije i naslovi predavanja bude intrigu i znatiželju svima nama koji nismo toliko involvirani u ovu granu medicine tako da vjerujem da ćemo svi zajedno danas dobiti odgovore na pitanja koja si često postavljamo u svom profesionalnom radu. Drago nam je da ste ste okupili u našoj ustanovi i vjerujem da će vam saznanja dobivena na ovoj edukaciji koristiti u daljnjem radu – istaknula je.

Jelena Bilić, glavna sestra na Odjelu psihijatrije progovorila je o svojim iskustvima u radu s psihijatrijskim bolesnicima:

– Mogu vam reći da se moje iskustvo s psihijatrijskim bolesnicima uvelike razlikuje od onoga što sam vidjela prije. Nitko od nas ne stigmatizira bolesnika koji boluje od karcinoma, infarkta, nažalost, psihijatrijski bolesnik je uvijek onaj i netko koga se izbjegava. Cilj ove edukacije je učvrstiti saznanje da je psihijatrijski bolesnik ravnopravan član naše zajednice i da se prema njemu postupa kao i sa svakim drugim.

Dobrodošlicu su gostima uputile i glavna sestra Opće bolnice Nova Gradiška Pavica Jakovljević i docentica Štefica Mikšić, kao predstavnica Fakulteta za dentalnu medicinu.

 

no images were found

Komentari