Davne 1953. godine prva akcija darivanja krvi održana je u Željezari Sisak i od tada besplatno darivanje krvi provodi se na području cijele Hrvatske. Pomoći nekome, učiniti dobro djelo, spasiti nečiji život, misija je i nakana dobrovoljnih darovatelja krvi koji su se i jučer u velikom broju odazvali 15. po redu akciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška.

Prema riječima ravnatelja Gradskog društva Crvenog Križa Nova Gradiška Franje Pavlović na našem području ima oko 1100 aktivnih darovatelja krvi, no problem je što prevladava staračka populacija. 

– ” Apeliram i na ženski dio stanovništva da se odazove akcijama. Najčešće krv daruju muškarci, a najviše nam nedostaje mladih darivatelja. Problem je, kako u Hrvatskoj, tako i u našem Gradu je staračka populacija darivatelja. Krv je dobro dati jer je prije svega plemenit čin. Spašavamo život, iako vjerojatno nikad nećemo ni saznati, no sama spoznaja da smo nekome pomogli je dovoljna. Krv se ne može nadomjestiti, isključivo darivanjem. A i zdravo je dati krv jer ogranizam potičemo na regeneraciju.” – istaknuo je Franjo Pavlović.  

– ” Još jedna korisna stvar je što naša krv prođe kroz analizu, jer mora biti zdrava za onoga tko ju prima. Ulaskom u EU, te su pretrage postrožene i krv prođe 20-ak pretraga, analizom se utvrdi jesmo li potencijalni darivatelj.”- zaključio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa.

U Hrvatskoj krv daruje 4,2 posto stanovništva, odnosno sakupe se 42 doze na 1000 stanovnika. Iako je u vodećim zemljama po broju dobrovoljnih darivatelja krvi ta brojka bliža 10 posto, hrvatske zalihe zadovoljavaju potrebe svih naših bolesnika, čak i tijekom ljeta te godišnjih odmora, kada je potražnja ipak veća.

Komentari