Kako su i najavili, seljaci su oko 14 h okončali današnje mirne prosvjede na dva prosvjedna punkta, u Lužanima i Velikoj Kopanici, no samo do utorka kada bi na koordinaciji svih udruga u Novoj Gradiški trebala pasti odluka o općem prosvjedu.

LUŽANI – Iako su uobičajeno dobili poziv na razgovor na licu mjesta, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ovoga puta uobičajeno su se oglušili na poziv prosvjednika. – Svi oni redovito dobivaju naše pozive, no nisu dolazili, niti su se nama obraćali. Mislim kako je to prvenstveno za njih poražavajuće. S nama se šutaju, od ministra financija do ministra poljoprivrede. Mi jesmo seljaci, ali nismo toliko glupi seljaci, poručio je političarima predsjednik Udruge stočara i ratara Nova Kapela Željko Kovačić sa prosvjednog punkta u Lužanima.

Nakon današnjih mirnih prosvjeda koji su očekivano prošli bez konkretnih reakcija resornog ministarstva, udruge seljaka okreću novi list već u utorak kada se na koordinaciji svih udruga seljaka zakazanoj za 11 h u Slavonskom biseru (Nova Gradiška) očekuje usvajanje odluke o početku općih prosvjeda.

Za razliku od prosvjednika na zapadnom dijelu županije koji su upozorili državni vrh i resorno ministarstvo “samo” na lošu politiku poticaja i izigrana obećanja, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i skupu legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, udruge seljaka na istočnom dijelu županije prosvjedom su reagirale na odluku Dukata i Meggle-a o privremenoj suspenziji otkupa mlijeka. Nisu blokirali prometnice, no traktore su parkirali uz cestu na raskrižju u Velikoj Kopanici. Podsjetimo, Dukat i Meggle obustavili su otkup mlijeka sa 180 slavonskih farmi na temelju vlastite kontrole razine aflatoksina.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakSeljaci ponovno na cesti, u 11 sati mirni prosvjed u Lužanima
Sljedeći članakHSS Brodsko-posavske županije uz seljake