Premijeru Andreju Plenkoviću, dolazak u Slavonski Brod uoči ili tijekom uskrsnih blagdana mogao bi postati tradicija. I dok je prošle godine tu bio u posjeti Gradskoj upravi zbog onečišćenja vode, jučer je prisustvovao svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije i 26. obljetnice, piše portal  SBplus.

Nakon polaganja vijenaca ispred Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Slavonskom Brodu na Trgu Stjepana Miletića, svita se preselila u tvrđavu, u dvoranu Glazbene škole gdje je, nakon obraćanja najbitnijih uzvanika i gostiju, održana i dodjela županijskih nagrada i priznanja. 

– “Ovo je, doista, prva Vlada Republike Hrvatske koja je uvidjela, a potom i djelima pokazala, da Slavonija treba dodatnu pomoć u razvoju i sustizanju razvijenih dijelova Hrvatske. Svjedoči tomu i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kojim se pokreće ubrzani razvoj ovog dijela naše domovine, a čiji se Savjet, po drugi put održava u našoj Županiji”- kazao je župan Danijel Marušić i potom nabrojao sve projekte koje je Županija provodila posljednjih godina

Javnosti se obratio i premijer Plenković:

-“Ova je Vlada rekla: “Sada je trenutak da napravimo iskorake koji će ostati trajna praksa!” Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentiran način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo mi iz svih županija je bez presedana u povijesti moderne Hrvatske. Mislim da smo na taj način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja. Ovo je Vlada koja je stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce našega programa. Jednako nam je važan i Slavonski Brod i Vukovar i Beli Manastir i Virovitica i Kraljevica i Split i Čakovec. Sve krajeve Hrvatske gledamo sa željom da pomognemo.” – poručio je s govornice Andrej Plenković

Govornici povodom Dana županije prisjetili su se i Domovinskog rata, na koji su se posebno osvrnuli izaslanici iz Zagreba.

-“Cijena naše samostalne Hrvatske bile su mnoge žrtve. Zbog grubosti pretjeranog granatiranja i napada iz zraka, čak i na civilne ciljeve, bilo je i mnogo civilnih žrtava. Cijeli razred osnovnoškolaca, točnije trideset dječjih života, utkano je u stvaranje moderne samostalne i suverene Republike Hrvatske. I to samo ovdje u Slavonskom Brodu. Ne može nas ne obuzeti osjećaj sjete i tuge zbog tih nevinih stradanja. Dolazim iz te generacije mališana koji su nastavu pratili iz skloništa pod pljuskom granata, bombardiranja, pod uzbunama, u strahu za svoj i živote svojih bližnjih. Bez obzira koliko mali bio i tada sam znao i shvaćao cijenu hrvatske slobode i samostalnosti. Dobrim dijelom sam se zbog toga angažirao u političkom životu. I danas se vode borbe za Hrvatsku, doduše, drugačijim sredstvima, na različitim poljima, ali itekako srčano, pametno i racionalno. Pragmatično, ali bez ustupanja i odstupanja.” – kazao je Marko Šimić, saborski zastupnik, u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića.

-“Dozvolite mi da i u ovoj prigodi posebno pozdravim one koje nikada ne smijemo zaboraviti; naše branitelje i obitelji svih poginulih hrvatskih branitelja. Drage obitelji, mi znamo da vi najviše patite i trpite, to trpljenje ne možemo preuzeti na sebe, ali možemo reći da smo tu kako bismo olakšali vašu bol.” – poručio je u srčanom govoru general Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Najljepši dio proslave, svakako je bila svečana dodjela priznanja i nagrada Brodsko-posavske županije, ljudima i institucijama koje su svojim djelovanjem zadužili sve žitelje.

Mario Mandžukić i Ivica Olić koji su nedavno dobili svoje ploče na slavonskobrodskom korzu, počašćeni su i Poveljama zahvalnosti za velike sportske rezultate te promicanje sporta i Brodsko-posavske županije.

Plaketa Brodsko-posavske županije – godišnja nagrada pravnim i fizičkim osobama za zapažene poslovne i druge uspjehe u određenoj djelatnosti ostvarene u prethodnoj godini – ove je godine dodijeljena Udruzi Sikirevački motivi, Državnom arhivu Slavonski Brod, Đuro Đaković Termoenergetskim postrojenjima, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti – dislociranom studiju u Slavonskom Brodu te Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

– “Godišnja nagrada Brodsko-posavske je nagrada za naš desetogodišnji rad na očuvanju umijeća izrade sunčane čipke i motiva kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Početci Udruge bili su izazovni i nakon određenog vremena, kada se uvidi kako rad daje rezultate te kako potporu imamo ne samo u užem krugu Sikirevaca i Brodsko-posavske županije, nego i šire, to svakako daje dodatnu motivaciju. Ova nas je nagrada razveselila i dala nam daljnji podstrek da nematerijalno kulturno dobro Županije njegujemo i učinimo prepoznatljivim. – kazao je Mato Galović, tajnik Udruge „Sikirevački motivi”.

Godišnju nagradu „Kovanica od zlata”, namijenjenu fizičkim osobama, zaslužili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ilija Šarčević iz Sikirevaca, za postignute rezultate u proizvodnji lijeske i promicanju razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava; Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Pospišil iz Starog Petrovog Sela, za značajne uspjehe u stočarskoj proizvodnji, osobito proizvodnji mlijeka te tovu junadi; Dunja Vanić, za izniman doprinos u promicanju kulture i tradicije Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda te istraživačkim radom i izvan okvira novinarske profesije; Zlatko Bunjevac, za sudjelovanje i doprinos u obrani Brodsko-posavske županije tijekom Domovinskog rata te aktivnom sudjelovanju u radu udruga proizašlih iz Domovinskog rata; Ivo Đogaš, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, rad s udrugama te nesebičnu skrb o braniteljskoj populaciji; Karlo Trlin, za izniman doprinos obrani Brodsko-posavske županije, nesebično zalaganje u promociji i poticanju aktivnog uključivanja invalida u različite sportske aktivnosti te rad s djecom invalida; Damir Ocvirek, vlasnik obrta „Metaloplast, za postignute rezultate u proizvodnji polietelina i polietilenske ambalaže za poljoprivredu, građevinarstvo, industriju i domaćinstvo te modernizaciju i uvođenje novih tehnologija u proizvodne procese, te Ivan Kuprešak, vlasnik pekarskog obrta „Mrvica”, za osobite uspjehe u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, posebice pekarske djelatnosti.

– “Iz Sikirevaca sam i tamo se na površini od šest hektara bavim proizvodnjom lijeske. Nagradu sam primio za promicanje poljoprivrede, razvoj malih OPG-ova pa i ostanak u ruralnim područjima. Nagrada meni i mojoj obitelji znači puno. To je priznanje našoj upornosti, trudu i radu te ostanku u svojoj zemlji.” – kazao je Ilija Šarčević iz Sikirevaca.

Vrijednu Nagradu za životno djelo, primio je danas profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Bojan Jelaković, jedan od najznačajnijih slavonskobrodskih znanstvenika koji je sudjelovao u važnom otkriću uzročnika endemske nefropatije ili bolesti ‘sušenja bubrega’, tipičnoj za sela brodskog Posavlja.

– “Ove su nas nagrade i priznanja ispunile srećom i ponosom, ali i obavezom da nastavimo istim žarom i marom kao što smo dosad radili za boljitak, ne samo grada i županije, nego i cijele domovine. Drago mi je što mogu nadopuniti izvješće Župana I dodati mu nešto što je nenamjerno zaboravio. Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija upisani su u kartu svjetske znanosti radom Zavoda, Bolnice i Medicinskog fakulteta u Zagrebu. – u ime svih nagrađenih prisutnima se obratio profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Brođanin Bojan Jelaković, dobitnik nagrade za životno djelo zbog znanstveno-istraživačkog rada vezanog za endemsku nefropatiju.

– “Ponosan sam i polaskan. Ovo je neočekivano priznanje, ali ne samo meni, nego cijelom timu koji je radio na problemu koji je obilježavao brodska sela. Radi se o nefropatiji ili, kako su ga zvali, nefritisu. Šezdeset godina je trajala borba i nastojanje da se otkrije uzročnik, a to je biljka Aristolochia clematitis ili vučja stopa, poznata i kao vučja šapa. Nasreću, uspjeli smo oformiti tim stručnjaka koji je riješio enigmu i maknuo stigmu s naših sela. Veliku su tu ulogu imali brodski stručnjaci, ali je to veliko otkriće i za svjetsku znanost.” – dodao je Jelaković 

Autor/Foto:Željka Gavranović/SBplus

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška ugostila polaznike sedamnaestog naraštaja Visoke dočasničke škole
Sljedeći članakNova Gradiška domaćin 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem: Potpisano 18 projekata ukupne vrijednosti preko 422 milijuna kuna