Jučer je u Domu hrvatskih branitelja koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška, Vlatko Greiner, ugostio polaznike sedamnaestog naraštaja Visoke dočasničke škole iz Požege u sastavu Hrvatskog vojnog učilišta dr.Franjo Tuđman. 

Brigadir Neven Klarić, profesor Vojne povijesti na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman, poveo je na terensku nastavu kako dočasnike Hrvatske vojske, tako i one iz nama prijateljskih zemalja Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Sve prisutne, u svoje ime, ali i ime gradonačelnika Vinka Grgića pozdravio je Vlatko Greiner. 

-“Vi niste prvi naraštaj koji je posjetio Novu Gradišku. Imamo izvrsnu suradnju s brigadirom Klarićem i bile su nam već i dočasničke i časničke škole i mogli su obići sve prve crte linije koje su bile na ovom novogradiškom bojištu. Posjetit ćete Gorice gdje su se vodile velike borbe i to je bilo strateško mjesto za obranu Nove Gradiške gdje smo uspjeli zaustaviti neprijatelja da ne uđe u grad. Također imate Mašić i Medare, te imali smo još jedno važno strateško mjesto, a to je Mašićka Šagovina iz koje su nas imali na dlanu. Kada smo zauzeli ta strateška mjesta , bili smo spremni za daljnje akcije, a to je bila akcija “Bljesak”.

Polaznici dočasničke škole posjetili su Novu Gradišku u sklopu nastavnog plana po NATO metodi “Staff right” u kojoj polaznici neposredno prije terenske nastave čitaju literaturu vezanu uz same akcije i operacije, prvenstveno vojno redarstvenu akciju “Bljesak”, a potom uz korištenje topografskih karata, zemljovida i grafičkih prikaza operacije na zemljištu vrše rekonstrukciju operacija koje su bile na novogradiškom području od 1991. do 1995. 

Dugogodišnjom suradnjom s Gradom Nova Gradiška i novogradiškim braniteljima više nego zadovoljan je brigadir Neven Klarić.

-“Mi kroz prijateljski razgovor s Vlatkom Greinerom, Arsenom Grandom, s pukovnikom Zlatkom Bunjevcem, zapovjednikom Josipom Mikšićem, umirovljenim brigadirom, kroz našu nastavu obnavljamo ta njihova iskustva, oni nam to prenose i polaznici imaju puno interesantnih pitanja na koja im oni vrlo rado odgovaraju. Dakle kroz susrete s braniteljima s ovog područja dodatno obogačujemo ovu našu metodu i terensku nastavu.”

Komentari