U vinogradima diljem Slavonije proslavlja se Vinkovo ili Vincelovo, blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara. Veselo je bilo i u Podvinju, na Eko etno imanju obitelji Crljen, u ‘Bećarskoj kući’, gdje su tradicionalnu proslavu Vinkova organizirali članovi Hrvatske socijalno liberalne stranke.

Počastili su obiljem domaćih autohtonih slavonskih delicija, od pečenih kobasica, slanina, kolača, sve do slavonske šljivovice i vrhunskoga vina. Ugostili su i putnike popularnog ‘Vinobusa’ Radio Slavonije, koji krstari slavonskim vinskim putovima.

„Ovo je tradicija koju vrijedi sačuvati. Vino ima i priču i povijest, od proizvodnje vina naši su preci nekoć živjeli, kućili se i školovali svoju djecu.  I danas može biti tako, na brojnim OPG-ovima koji čine 90 posto hrvatskog gospodarskog prostora. Moramo odoljeti svim teškoćama i sačuvati tradiciju i proizvodnju autohtonih slavonskih proizvoda, jer upravo to jamči održivi razvoj i opstanak u ruralnim prostorima što svi od srca želimo, sa sjetom gledajući kako nam mladi odlaze, a ostaju toliki neiskorišteni potencijali“, istaknula je predsjednica Županijskog vijeća HSLS-a Brodsko posavske županije, Ružica Vidaković.

Predsjednik HSLS-ovog ogranka Rešetari i načelnik općine Rešetari Zlatko Aga za proslavu Vinkova osigurao je vina iz novogradiškog i rešetaračkoga vinogorja, za koje je rekao da imaju sjajnu perspektivu. „U Rešetarima imamo poznatog vinara Ozrena Kraljića koji se školovao kod vrhunskog enologa Enjingija i prenio znanja na rešetaračka brda te zadnjih desetak godina stekao reputaciju u vinarstvu. Donijeli smo i vina vinara Hoborke iz Nove Gradiške koje također ima svijetu budućnost. Činimo maksimalno da promoviramo naše mlade vinare i njihova vina. Oni su u začecima ozbiljnih proizvođača s 10 do 15 tisuća litara godišnje, teže razvoju i sredstva iz fondova koja im se nude iz Programa ruralnog razvoja  zasigurno će im dobro doći. Mislim da nam treba više ovakvih prigoda da ih promoviramo, ne samo za Vinkovo, nego i tijekom cijele godine“, rekao je Zlatko Aga.

Uz veselu pjesmu tamburaša, druženje je nastavljeno u domaćinskom ozračju Crljenove ‘Bećarske kuće’, koja uvijek, a posebno za Vinkovo, odiše posebnim tradicijskim, slavonskim mirisima i motivima koje svakako vrijedi doživjeti.

Ivica Vlašić

no images were found

Komentari
Prethodni članakOdržana izborna skupština Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Brodsko-posavske županije
Sljedeći članakBATRINA – Antunovo s „Golubicama“