Pregovori Vlade i školskih sindikata su propali pa se veliki obrazovni štrajk nastavlja i danas. Prema cirkularnom modelu štrajkat će se u osnovnim i srednjim školama dviju županija.

Nastavlja se štrajk u školama. Sindikati su na jučerašnjim pregovorima odbili ponudu Vlade, prema kojoj bi, uz rast osnovice o 6,12 posto, svi u sustavu obrazovanja dobili dodatak od 2 posto, ako se Uredba o koeficijentima ne izmjeni do 30. lipnja. Nastave danas nema u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Štrajk će učiteljima biti plaćen do ovog petka, a nakon toga, kako je najavio ministar rada, više neće. Za danas je najavljena i nova prosvjedna akcija sindikata. Saborskim će zastupnicima dijeliti letke kojima pozivaju na neizglasavanje proračuna za iduću godinu.

Novost u ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da bi, ako do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili dodatak od 2% na plaću. U slučaju prihvaćanja ovakvog sporazuma štrajk bi bio plaćen do 15. studenog.

Na pitanje je li to zadnja odluka, ministar rada, Josip Aladrović je rekao da jest, prenosi N1.

– Vidjet ćemo što ako se štrajk nastavi, mi ne možemo reagirati samo na to ako će se štrajk nastaviti. Mi nudimo ono što je u okviru fiskalnih, financijskih i sustavnih mogućnosti. Ako se nastavi štrajk će se nastaviti, nastavit će se dok se ne dogovorimo. Mi nismo vidjeli volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način razgovarati više ne možemo, kazao je Aladrović za N1. Sindikati su ovakvu ponudu Vlade odbili.

Komentari
Prethodni članakUsprkos kiši i lošem vremenu uspješno provedena još jedna akcija mjerenja šećera u krvi / foto
Sljedeći članakŽupanija i ove godine jedina u Hrvatskoj sufinancira trihineloskopski pregled tovljenika