Na graničnom prijelazu Stara Gradiška u torbi žene (25) pronašli su četiri raketna bacača. Uhićena je te joj određen istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od bijega.

ŽENU (25) uhitili su na graničnom prijelazu Stara Gradiška na ulasku u Hrvatsku. Bila je u autobusu koji je iz Hercegovine išao za Njemačku. U subotu u 15.35 sati carinik je pretragom njezine prtljage pronašao tri “zolje” i raketni bacač RPG 22. Oružje je bilo u donjem djelu putničke torbe prekriveno zimskom jaknom, pišu 24sata.

Osumnjičena za krijumčarenje oružja rekla je kako je putovala za Njemačku bolesnom bratu. Branila se tvrdeći, neslužbeno doznajemo, da joj je torbu u kojoj je bilo oružje dao suprug s kojim se razvodi. Rekao joj je, tvrdi, da je ponese njegovu prijatelju i da je u njoj pršut. Izjavila je i da nije znala što se nalazi u torbi.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu poslao ju je u istražni zatvor na 30 dana zbog opasnosti od bijega, jer ima dvojno državljanstvo, a na području Hrvatske ne posjeduje nikakvu imovinu.

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu sumnjiči je  za nedozvoljeno posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.za to kazneno djelo Kaznenim zakonom propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– Čisto sumnjam da su ti raketni bacači bili namijenjeni kriminalnom miljeu, obračunu bandi ili nečemu takvom. S obzirom na karakteristike oružja rekao bih da je veća vjerojatnost da je namijenjeno za neki teroristički akt. S obzirom na blagdane cijenim da se potencijalno  radi o vrlo ozbiljnoj prijetnji i riziku – smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Naime, raketni bacači mogu se koristiti za napad na vozila, vojne i civilne zrakoplove u uzlijetanju i slijetanju, objekte, a rijetko se koriste za napad na ljude. Na crnom tržištu njihova cijena je od 20.000 kuna na više.

Kako neslužbeno doznajemo stupanj pripravnosti zbog terorizma je na visokom nivou, a posebno se nadgledaju sve blagdanske i druge svečanosti. Zbog toga su u gradovima diljem zemlje raspoređene dodatne policijske snage. S obzirom na pokušaj krijumčarenja oružja,   istraga ide dalje ne bi li provjerili radi li se o nekoj većoj kriminalnoj skupini ili nečemu drugom. 

Komentari
Prethodni članakSutra započinje novogradiški Adventski sajam
Sljedeći članakDanas u Rešetarima kazališna predstava “Božićna želja Crvenkapice”