Ahhh, proljeće. S mirisom cvijeća koji se zadržava u zraku, temperaturama koje počinju rasti i divljim životinjama koje počinju izlaziti iz svojih zimskih jazbina, ova je sezona puna obećanja. Ali znate čega je još puno proljeće? Buha i krpelja. Idealna temperatura za ove dosadne parazite je oko 21-29 Celzijevih stupnjeva, iako mogu preživjeti u hladnijim klimatskim uvjetima.

Sezona buha i krpelja traje otprilike od svibnja do rujna, pa je najbolje da se odmah pripremite. Zaštitite vaše krznene bebe od ugriza jer su moguće i ozbiljne posljedice, kako za životinje, tako i za ljude.

Buhe su sposobne okomito skočiti u zrak i do 30cm kako bi dospjele na vašeg ljubimca, a krpelji se mogu danima hraniti krvlju vašeg ljubimca bez da uopće i primijetite.. Buhe također skaču sa životinje na životinju. Budući da je kućnom ljubimcu tako lako pokupiti buhe i krpelje, postoji realna mogućnost da ove napasti dospiju i u vaš dom.

Koji su zdravstveni problemi povezani s buhama i krpeljima?

Krpelji će ugristi i hraniti se krvlju vašeg psa ili mačke do nekoliko dana i otkačiti se nakon što se dovoljno nahrane. Za to vrijeme moguće je da krpelj vašem ljubimcu prenese bolest. Postoje brojne bolesti koje krpelji mogu prenijeti, a najopasnija je bakterijska infekcija zvana lajmska bolest koja može biti pogubna i za životinje i za ljude.

Simptomi koji su specifični za lajmsku bolest

  • Širenje crvenog kružnog osipa oko mjesta ugriza
  • Akutno oticanje koljena ili drugog zgloba, bez odgovarajuće traume/ozljede
  • Bellova paraliza (paraliza mišića na jednoj strani lica)

Kako zaštititi svog krznenog ljubimca od buha i krpelja

Na tržištu sada postoje brojni proizvodi za kontrolu buha i krpelja, a osim kod veterinara te u trgovinama za ljubimce, možete neke od njih pronaći i u Konzum katalogu. Postoje razni proizvodi koji bi trebali spriječiti infestaciju krpeljima. Neki od njih su ogrlice, kao što je Foresto, Seresto, Frontline, Advantix… Osim ogrlica, svoje ljubimce možete zaštititi i tabletama protiv ovih štetočina, sprejevima, šamponima i sl.

Ako se krpelj zakači na vas ili na vašeg ljubimca, evo preporučenog načina uklanjanja:

Upotrijebite pincetu kako biste uhvatili krpelj što bliže koži, a zatim ga sporo izvucite. Preporučljivo je nositi rukavice. Treba paziti da se izbjegne drobljenje, uvijanje ili izbacivanje krpelja iz kože, jer to može rezultirati povećanom izlaganjem domaćina patogenima unutar krpelja ili uzrokovati raspadanje dijelova usta u koži, što može dovesti do stvaranja granuloma.

Ugriz krpelja kod ljudi

Općenito, ugrizi krpelja nisu razlog za zabrinutost, ali trebali biste se obratiti liječniku ako ne možete u potpunosti ukloniti krpelj, osip se razvija ili vam se čini da je mjesto ugriza zaraženo. Također, potražite pomoć liječnika ako razvijete simptome slične gripi, uključujući vrućicu, zimicu, umor, bolove u mišićima i zglobovima ili glavobolju.

Komentari
Prethodni članakPro: Mini akademija za poduzetnike početnike
Sljedeći članakRadno vrijeme trgovina za Uskrs