Prošli tjedan agencija Fitch potvrdila je da Hrvatska ima BBB+ kreditni rejting. Rejting nam je narastao porastom BDP po stanovniku, ali i činjenica sa smo punopravna članica EU i pripadamo eurozoni.

Ono što se pozitivno desilo jest smanjenja javnog duga mjereno postotkom BDP-a, a još zanimljivije je da je krajem prošle godine BDB bio skoro 16% veći nego u 4. kvartalu 2019. godine. Tako Fitch prognozira da će gospodarski rast u periodu 2024.-2025. rasti prosječno za oko 3%, a prosjek europodručja će biti oko 1%. To je slično kao kada jako pretila osoba krene mršavjeti, naravno da će izgubiti veliki broj kilograma u relativno kratkom roku u usporedbi s nekim tko ima samo par kg viška. Toj osobi koja već ima figuru, ali želi biti skroz fit, doći do iste brojke, bit će puno mukotrpnije.

Smijete se? Da, usporedba je živopisna, no tako je. Ako se uspoređujemo s najrazvijenijim ekonomijama EU koje imaju posloženo gospodarstvo, njihov rast od 1% nije baš usporediv s našim od 3%. Tako da očekujem barem desetljeće rasta u odnosu na BDP, otpornost na vanjske šokove i rasta BDP-a.

Dolazeći iz privatnog sektora i predstavljajući desetljećima poduzetnike pred državnim institucijama i bankama, mogu potvrditi koliko je značajan porast kreditnog rejtinga Hrvatske.

Čestitke nam svima jer to je naš zajednički uspjeh.

Kako život nije trka, već maraton, imamo priliku od Lijepe naše napraviti Case study državicu unutar EU gdje će neki drugi dolaziti, proučavati nas i učiti od nas. Da bismo stigli na ovaj cilj, iz moje perspektive, voljela bih da svi mi pokretači gospodarstva više razmišljamo o društvenoj koristi, da razmišljamo na „win-win“ način, da kada pristupamo projektima želimo da svaki sudionik ima nešto od toga, da učimo mlade i svoju djecu stvarati (a ne samo trošiti), da razmišljamo dugoročno i da prihvatimo da novca, poslova, klijenata i potražnje ima dovoljno i za sve nas.

Da se prisjetimo, nema zagrobnom života, sve materijalno što stvaramo nećemo ponijeti sa sobom „na drugi svijet“, stvaramo za one koji ostaju iza nas, a oni za one koji ostaju iza njih…

Mirela

Komentari
Prethodni članakNovi nastavak: U kinu pogledajte film “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja”
Sljedeći članakPogledajte animiran film: PRIČA O LEPTIRU – SINK