Eh, da, nema tko je ne voli (barem su rijetki takvi)!

No, evo čuda – poskupljuje i čokolada, ali ovoga puta ne zbog inflacije, već zbog glavnog sastojka čokolade i nusproizvoda – kakaovca.

Kakaovac se proizvodi u zapadnoj Africi, a sami proizvođači suočavaju se s najvećim problemima koje imaju zbog loših vremenskih uvjeta koji su pogodile njihove krajeve – kiše i bolest koje uzrokuju trulež same sirovine.

Globalni vremenski (ne)uvjeti utječu na sve proizvođače u poljoprivrednim granama, pa tako i ovoj grani.

Zanimljivo je iščitavati takve podatke, kada znamo da se i naši ratari bore s vremenskim nepogodama koje utječu na proizvodnju.

To pokazuje i ova  iznimno topla veljača. Niti stanovnici Gorskog kotara ne pamte takvo vrijeme, a kako nas je već naučila, majka priroda, vjerojatno to nije sve – postoji velika mogućnost, da nakon što nam voćke krenu već u pupanje i cvjetanje, zadese neočekivane niske temperature, koje će utjecati opet na urode voća.

I tako – kakaovac će nam poskupjeti omiljenu slasticu, međutim to me potaklo na razmišljanje kako smo o nekim vrstama čokolade, poput one iz Švicarske, Austrije ili pak drugih zapadnih zemalja, mogli samo sanjati…

Tu bih uključila i gumene bombone, znate one slatke medvjediće ddd, a mi smo uživali i u žele bombonima ili pak samom ratluku, s obzirom na to da nam je to uvijek bilo dostupno.

Danas, mislim da nema kuće koja nije probala različite vrste čokolada ili raznih slastica koje su u današnje doba dostupne baš svakome.

A možda je i dobro da je skuplja ionako kažu da smo jedna od debljih nacija,te kako valja poraditina svom zdravlju.

Ipak, nadam se daće poljoprivrednicima u Africi, koja čini dvije trećine svjetske žetve, ipak krenuti na bolje jer nekako bi mi se teško bilo odreći – čokolade!

Zamislite samokakav bi bio utjecaj na svijet da nestane čokolade?

Nezamislivo!

Komentari
Prethodni članakZapočelo podnošenje zahtjeva za potporu proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje ASK za grla isporučena na klanje od 1. do 31. siječnja 2024. godine
Sljedeći članakDron za novogradišku Gimnaziju