Eh, da, nema tko je ne voli (barem su rijetki takvi)!
No, evo čuda – poskupljuje i čokolada, ali ovoga puta ne zbog inflacije, već zbog glavnog sastojka čokolade i nusproizvoda – kakaovca.
Kakaovac se proizvodi u zapadnoj Africi, a sami proizvođači suočavaju se s najvećim problemima koje imaju zbog loših vremenskih uvjeta koji su pogodile njihove krajeve – kiše i bolest koje uzrokuju trulež same sirovine.
Globalni vremenski (ne)uvjeti utječu na sve proizvođače u poljoprivrednim granama, pa tako i ovoj grani.
Zanimljivo je iščitavati takve podatke, kada znamo da se i naši ratari bore s vremenskim nepogodama koje utječu na proizvodnju.
To pokazuje i ova iznimno topla veljača. Niti stanovnici Gorskog kotara ne pamte takvo vrijeme, a kako nas je već naučila, majka priroda, vjerojatno to nije sve – postoji velika mogućnost, da nakon što nam voćke krenu već u pupanje i cvjetanje, zadese neočekivane niske temperature, koje će utjecati opet na urode voća.
I tako – kakaovac će nam poskupjeti omiljenu slasticu, međutim to me potaklo na razmišljanje kako smo o nekim vrstama čokolade, poput one iz Švicarske, Austrije ili pak drugih zapadnih zemalja, mogli samo sanjati…
Tu bih uključila i gumene bombone, znate one slatke medvjediće ddd, a mi smo uživali i u žele bombonima ili pak samom ratluku, s obzirom na to da nam je to uvijek bilo dostupno.
Danas, mislim da nema kuće koja nije probala različite vrste čokolada ili raznih slastica koje su u današnje doba dostupne baš svakome.
A možda je i dobro da je skuplja ionako kažu da smo jedna od debljih nacija,te kako valja poraditina svom zdravlju.
Ipak, nadam se daće poljoprivrednicima u Africi, koja čini dvije trećine svjetske žetve, ipak krenuti na bolje jer nekako bi mi se teško bilo odreći – čokolade!
Zamislite samokakav bi bio utjecaj na svijet da nestane čokolade?
Nezamislivo!