Udruga Matice hrvatskih umirovljenika Nova Gradiška u suradnji sa LAG-om Zapadna Slavonija i Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška započeli su desetomjesečni projekt “Aktivne zlatne godine”.

Cilj ovog projekta je usmjeriti i unaprijediti kvalitetu života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Projekt je financiran sa 49.600 kuna bespovratnih sredstava od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditelji raznih radionica su predsjednica Matice hrvatskih umirovljenika Julijana Žirovčić, stručna suradnica u LAG-u zapadna Slavonija Brigita Dobriković i tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška Josip Bošnjak.

– Sve prisutnija je činjenica da se starije osobe osjećaju izoliranima, nepotrebnim i napuštenim. Danas se starost manje cijeni i poštuje najčešće zbog materijalnih interesa jer se smatra da su osobe treće životne dobi manje korisne i produktivne.

Na problem su ukazali članovi Udruge prijavitelja tijekom istraživanja i procjene potreba starijih osoba u svrhu pripreme i prijave projekta na natječaj.

Područje Nove Gradiške broji znatno veliki broj umirovljenika koji su uključeni u rad Udruge matice Hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška, a samim time i različite interese pojedinih članova Udruge.

Projekt organizacija i strukturiranje dnevnih aktivnosti je zadovoljenje potreba, želja i interesa korisnika

U konačnici cilj ovog i sličnih projekata je pružanje raznolike izvaninstitucionalne uslugu kojom će se obogatiti društveni život članova Udruge i ostalih starijih osoba kako bi svoju starost što dulje provela u vlastitom domu.

Opći cilj projekta „Aktivne zlatne godine“ je poboljšanje kvalitete života starijih osoba i integracija marginaliziranih skupina starijih osoba u život lokalne zajednice.

– Provedbom predloženog projekta planiraju se ostvariti sljedeći specifični ciljevi:

– Razvijanje izvaninstitucionalne skrbi o starijim osobama.

– Poboljšanje kvalitete života osoba treće životne dobi i povećanje socijalizacije.

– Prenošenje znanja i vještina osoba treće životne dobi na mlađe generacije.

– Integracija korisnika u kulturne, mentalne i rekreacijske resurse društva u kojem žive.

– Uključivanje umirovljenika u suvremeni način života, pružanjem osnovnih znanja o internetu osobama treće životne dobi te povećanje aktivnosti starijeg stanovništva s informacijsko tehnološkim dostignućima.

– Povećanje tjelesne aktivnosti osoba treće životne dobi.

– Poticanje zdrave prehrane i zdravstvene brige osoba treće životne dobi.

– Psihofizičko osnaživanje osoba treće životne dobi.

Očekivani rezultati projekta su:

– Održati 7 tipova radionica i kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme osoba treće životne dobi.

– Poboljšati prehranu i prevenciju zdravstvenih problema osoba treće životne dobi kroz organiziran zdravstveni pregled.

– Osnažiti psihofizičko stanje osoba treće životne dobi kroz 16 sati tjelovježbe i provesti 6 psiholoških radionica.

– Uključiti 70 osoba treće životne dobi u kulturne, mentalne i društvene resurse društva, u informacijsko tehnološka dostignuća.

Prezentaciju je vodila Ivana Trupina koja je, kao bivša djelatnica LAG-a zapadna Slavonija i sada novoizabrana zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo, u suradnji s predsjednicom Matice umirovljenika Nova Gradiška i započel ovaj projekt.

Komentari
Prethodni članakBiciklist na triježnjenju, te propali šverc cigareta
Sljedeći članakZbog iseljavanja rekordno nizak broj nezaposlenih – Da li je dodatan razlog tome i neprijavljivanje, odnosno brisanje sa burze rada i rad na crno?