Proizvodnja rajčice u Hrvatskoj lani je pala za gotovo četvrtinu, pa se smanjio i izvoz, za 30-ak posto, uvoz je pak porastao za pet posto, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Proizvodnja rajčice lani je pala za gotovo 25 posto u odnosu prema godini prije, proizveli smo 30.950 tona, dok smo 2017. završili s proizvedenih 41.223 tona. Sukladno manjoj proizvodnji, smanjio se i izvoz, za 30-ak posto. Iako smo zemlja koja proizvodnjom ključnih sirovina mlinsko-pekarske industrije, žitarica pšenice i kukuruza – podmiruje vlastite potrebe, od ulaska u EU uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda nam se udvostručio, te je u 2018. godini iznosio 87 milijuna eura.

Lani smo izvezli 5287 tona, u odnosu prema 7505 tona u 2017. godini. Uvoz je pak porastao za pet posto, s 12.813 tona u 2017. na 13.369 tona u prošloj godini. Kilogram uvozne rajčice prošle je godine u prosjeku iznosio 0,99 eura, dok smo za izvozni kilogram dobivali prosječno pet centi manje. Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj. Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, a prošle smo uvezli 25 tisuća tona više nego 2017. godine.

Iako je godina bila loša, obilježena elementarnim nepogodama, na novogradiškoj tržnici u ponudi je kvalitetno domaće voće i povrće. Kupci dolaze više puta tjedno, po mliječne proizvode, svježe povrće.. Za pčelare je godina bila izazovna, no ponuđači su se i ove godine dobro snašli jer je ponuda na tržnici više nego kvalitetna i raznovrsna. Novogradiščani kupuju domaće, pogotovo, kako kažu, domaću rajčicu i papriku za pripremu zimnice. Pa će radije odvojiti koju kunu više i kupiti provjereno, domaće. 

 

Foto: arhiva RNG

Izvor: HGK

Komentari