Nakon iznimno uspjelog nedjeljnog zabavnog dijela u kojemu se preko pet tisuća posjetitelja okupilo na obilježavanju Dana općine Nova Kapela i blagdana svete Klare, svečanost obilježavanja ovog najznačajnijeg datuma u životu svake općine nastavljena je jučer s više prigodnih sadržaja. Upriličen je tradicionalni robni i stočni sajam, služena sveta misa te položeni vijenci za poginule hrvatske branitelje s područja općine Nova Kapela.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda za osvrt na sve učinjeno u protekloj godini, a nazočili su joj brojni gosti i uzvanici, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, županijski pročelnici Željko Burazović i Klara Šćuka, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenici gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina i Borislav Vidošić, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić te načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić. Tu su i brojni predstavnici udruga s područja novokapelačke općine, roditelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici ustanova i institucija s kojima općina surađuje.

Svečanu je sjednicu Općinskog vijeća Nove Kapele otvorio predsjednik Općinskog vijeća Anto Žagrić. Kako je istaknuo, nastojali su se izvršiti svi općinski projekti, a sve odluke na sjednicama donesene su jednoglasno. Općina i dalje nastavlja realizirati sve zacrtane projekte na dobrobit svih žitelja općine, istaknuo je Žagrić.

O radu Općine Nova Kapela potom je progovorio načelnik Općine Ivan Šmit:

– U posljednjih godinu dana realizirano je niz projekata. Rekao bih da je ovo, što se tiče projekata, vrlo dobro vrijeme za općine. Mogućnosti za iskorištavanje europskih sredstava su izuzetno velike i ukoliko znate dobro napisati projekt i aplicirati, možete ostvariti i realizirati puno sredstava usmjerenih za daljnji napredak općine. Suradnja i dobra pripremljenost projekata donose rezultate. Nabrojat ću samo neke projekte, teško je posebno izdvajati neke jer svakom žitelju općine je neki projekt važan.

Izdvojiti pet milijuna europskih sredstava za cestu Seoce – Siče, proširenje Dječjeg vrtića „Zvončić” Nova Kapela u vrijednosti pet milijuna kuna, projekt besplatnog interneta za sva naselja, projekt u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja obnove Društvenog doma u Srednjem Lipovcu vrijednosti preko 300 tisuća kuna. Tu su, i u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje program javnih radova „Zaželi” u kojem je zaposleno 30 žena; u suradnji s Brodsko posavskom županijom i Županijskom upravom za ceste projekt obnove kolnika u Srednjem Lipovcu.

Stalno koristim tu riječ zajedno koja je itekako potrebna.

Kada se sve zbroji, u protekloj i ovoj godini ostvarili smo između 15 i 20 milijuna kuna za unapređenje kvalitete života žitelja naše općine. Država je prepoznala naše školarce i obitelji i kupila knjige za sve naše osnovnoškolce, Općina je odlučila kupiti radne bilježnice i opet pomažemo obiteljima – ističe Šmit.

Stambeno zbrinuta 21 obitelj s 40 djece, kupljena tvrtka „Nigma”…

Općina Nova Kapela u proteklom je razdoblju počela s novim, hvale vrijednim projektom:

– Meni najdraži projekt u posljednjih godinu dana je financijska pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje, odnosno kupnju kuće. Dosada u ovih 11 mjeseci je 21 obitelj dobila financijsku pomoć. Ukupno smo izdvojili 800 tisuća kuna izvornih sredstava. Zauzvrat smo dobili 21 obitelj koja je ostala ovdje živjeti. Samo sada, u ovom trenutku je preko 40 djece. Neki su doselili u općinu, neki odlučili ostati u svome kraju. Kada su dobili priliku dobiti 30 ili 50 tisuću kuna za izgradnju ili kupnju kuće, odlučili su ostati.

Sretan sam i zbog drugih projekata, 15 ili 20 milijuna kuna u zgrade, nogostupe, ali ovo stambeno zbrinjavanje i pomoć obiteljima meni puno znači – kaže Šmit.

Brojni su projekti i pred Općinom Nova Kapela u sljedećem razdoblju:

– Ne volim govoriti o budućim projektima dok se ne realiziraju. Od konkretnih projekata koje ćemo krenuti realizirati je kupnja dosadašnje novokapelačke tvrtke „Nigma”. Nešto što je famoznom privatizacijom iz devedesetih godina bilo uništeno i podsjetnik na ružna vremena iza nas.

Kupili smo ovaj objekt za 90 tisuća eura, u sljedećih godinu planiramo rušenje i čišćenje.

Osmislit ćemo nove sadržaje koji će biti kombinacija komunalnog, ekološkog i poduzetničkog sektora, tzv. mini zone. Hale od dvije, tri tisuće kvadrata, reciklažna dvorišta, komunalni pogon, to ćemo kroz dvije, tri godine staviti u funkciju i izgraditi nove sadržaje koji će nam donijeti dodatnu vrijednost – kaže načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Brodsko posavska županija, prema svojim mogućnostima nastoji dati podršku svim jedinicama lokalne uprave i samouprave bez obzira na odnose izvršne vlasti:

– Surađujemo sa svim općinama pa tako i s Općinom Nova Kapela jer su sve jednako vrijedne. U tom smislu podržavamo sve aktivnosti koje čelništvo Općine Nova Kapela provodi kroz brojne projekte. Brodsko posavska županija, kao osnivač radi na projektima energetske obnove škola, vjerujem da ćemo do kraja ove godine ili početkom nove osigurati DVD-u Nova Kapela šumsko vatrogasno vozilo. Tu će biti i suradnja na nekim drugim projektima. Ova općina, u svakom slučaju, što se tiče povlačenja europskih sredstava može biti primjer ostalim općinama – rekao je, između ostalog, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Lijepe želje za uspješan nastavak svih zacrtanih projekata na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nove Kapele uputili su zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenica gradonačelnika Nova Gradiška Ivana Trupina te načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Nove Kapele svojim su glazbenim nastupom oplemenili članovi pjevačkog zbora novokapelačke Udruge umirovljenika te Ivan i Luka Prpić.

Foto: Danijel Ciprić

 

Komentari