Na Općinskom sudu u Novoj Gradiški po sutkinji Lidiji Klašnja Petrović, a na prijedlog više sudske savjetnice Gordane Mahovac danas je doneseno rješenje o osiguranju i određena privremena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima Udruzi “Hrabro dijete. Radi se o iznosu od 4.118 549,73 kuna. Žalba ne odgađa izvršenje rješenja, stoga je odlukom Suda naloženo Financijskoj agenciji da.danom donošenja rješenja postupi sukladno odluci Suda.

Privremena mjera ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja parničnog postupka. Također se nalaže Udruzi “Hrabro dijete” da predlagateljima osiguranja Đani Atanasovski iz Zadra i Ivici Šitumu iz Zagreba namiri troškove postupka osiguranja u iznosu od 108.748,75 kuna u roku od osam dana.

Slijedi parnični postupak i prvo ročište sazvano za 9. travnja, epilog je priče i tužbe koju su roditelji pokojne Nore Šitum, Đana Atanasovska i Ivica Šitum pokrenuli protiv novogradiške Udruge “Hrabro dijete”. Privremena mjera ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja parničnog postupka.

 

Razloge donošenja ovakve odluke pojasnila je viša sudska savjetnica Gordana Mahovac: – Ovdje se Sud rukovodio odredbama Zakona o humanitarnoj pomoći u kojem se kaže da se humanitarna pomoć mora isplatiti korisniku nakon završene akcije. Iz te odredbe, s obzirom da je Nora Šitum umrla, sud je primijenio odredbe Zakona o nasljeđivanju prema kojima ostavitelj koji je umro, a nije bio u braku i iza sebe nije ostavio potomke, takvog ostavitelja nasljeđuju njegovi roditelji, u ovom slučaju Đana Atanasovski i Ivica Šitum. U odnosu na dio koji se odnosi na činjenicu da ova imovina nije uvrštena u ostavinsku imovinu u Rješenju o nasljeđivanju, Sud je uporište pronašao u odredbama Zakona o nasljeđivanju koje govore o naknadno pronađenoj imovini, uz napomenu da se Ivica Šitum nije odrekao nasljedstva u ostavinskom postupku iza pokojne Nore Šitum, već naprotiv, isti se prihvatio i ustupio dio Đani Atanasovskoj.

Mjera samo zakonsko ograničenje onoga što nije ni napravljeno

 

Viša sudska savjetnica Gordana Mahovac također je dodala: – Ovaj Sud smatra da je Udruga “Hrabro dijete” već svojim iskazivanjem po zastupnici Jasminki Žužić, izrazila spremnost, a u prošlom vremenu pokazala i namjeru, te nije dirala novce s računa, ova mjera samo zakonsko

ograničenje onoga što oni nisu ni napravili.

Upućujem i jednu i drugu stranu na odredbe Zakona o mirenju, a kao roditelj koji se u jednom trenutku života suočio sa strahom za život svog djeteta, apeliram na predlagatelje i protivnike osiguranja, sve nazočne novinare i javnost da svojim radom pokušaju doprinijeti da se svi sporovi između Đane Atanasovski i Ivice Šituma i Udruge “Hrabro dijete” riješe na miran način jer su im ciljevi isti i nimalo ne sumnjam na dobre namjere stranaka u ovom postupku.

 

Zbog borbe za novac gubi se bitka za život djece

 

– Očekivali smo ovakvu odluku Suda, no ono što nas žalosti je činjenica da ćemo troškove koje ćemo morati platiti Norinim roditeljima, (a to su ipak darovana sredstva Udruzi “Hrabro dijete”) onemogućiti liječenje bolesne djece koja dugo čekaju svoju šansu kao što je dobila Nora.

Žalosno je da u ovom sustavu u kojem živimo da se zbog borbe za novac, gubi bitka za život djece. Nesretni smo što smo i sami roditelji takve djece i ne znamo hoće li sutra nekome treba pomoći. Gubimo se svi zajedno u borbi koja je žalosna i jadna. Moram napomenuti da do ovoga nikada ne bi ni došlo da se nisu uključili zločesti akteri u sve ovo.

Mi nismo bili zaraćene strane, dapače, bili smo u izvanrednim odnosima, ali evo ti su ljudi postigli da su unazadili Udrugu “Hrabro dijete” i svu bolesnu djecu.

 

Jedino što nam je na srcu i drago što ovoga trenutka konačno vjerujete da su ta velika sredstva na našem računu i da Udruga “Hrabro dijete” nikada nije niti jednu kunu otuđila u ništa drugo osim što je liječila i pomogla u liječenju djece koja su se borila za šansu. 1

15. veljače je Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti, ja im želim da budu jaki, snažni i da pobijede bitku života, dajmo im priliku jer na ovakav način ubijamo im svaku šansu za sljedeći korak – istaknula je predsjednica Udruge “Hrabro dijete” Jasminka Žužić.

Nepravomoćno je rješenje prokomentirao i odvjetnik Šitumovih Dejan Španović: – Vrlo smo zadovoljni, doneseno je rješenje o osiguranju, određena privremena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima. Inzistirat ćemo na tužbenom zahtjevu i isplati na račun roditeljima Nore Šitum, a oni će, kako tvrde, ta sredstva prenijeti na račun Zaklade “Nora Šitum”.

Komentari
Prethodni članakKonferencija za novinare u novogradiškoj bolnici
Sljedeći članakOtvoreno pismo Udruge Hrabro dijete