I ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković Nova Gradiška održavat će se brojne aktivnosti u sklopu nagrađivanog projekta VATROMET KULTURE kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodit će se tijekom pet mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.

U siječnju i veljači smo, u dogovoru s vrtićima i školama, održali i 5 besplatnih projekcija prigodnih filmskih naslova za djecu i mlade. Ulaz na projekcije bio je besplatan. Iduće aktivnosti projekta bile su likovne radionice namijenjene djeci razredne nastave. Organizirali smo 5 radionica za ukupno cca 90 djece. U veljači smo organizirali i 4 edukativne likovne radionice namijenjene prvašićima pod stručnim vodstvom akad. slikarice Ivane Barišić Tomšić. Na radionicama je ukupno sudjelovalo oko 160 djece nižih razreda OŠ „Mato Lovrak“.

12. 2. održat ćemo besplatnu edukativnu predstavu o prometu za naše najmanje Znakovi za najmanje. Cilj predstave je djeci na jednostavan način, kroz igru i zanimljive situacije istaknuti važnost pravilnog ponašanja u prometu. Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskršću. On djecu upoznaje sa svojim prijateljima, prometnim znakovima, i pokazuje im kako oni pomažu djeci. Glumi, svira, pjeva i animira lutka Fabijana: Mirta Zečević. U veljači (17. 2. ), za učenike razredne nastave planiramo i dvije izvedbe predstave Priča o tupsonima ili zašto treba učiti, Kazališta Prijatelj. Tekst za ovu poučnu predstavu napisao je Hrvoje Zalar, koji ju je i režirao, a u predstavi glume: Anja Đurinović Rakočević/Mateja Majerle, Hrvoje Zalar. Kazalište Prijatelj pokušava prijateljski, duhovito odgovoriti na pitanje zašto treba učiti. Predstava je namijenjena djeci od 7 do 12 godina.

U ožujku i travnju održat ćemo i majstorski seminar glasovira pod vodstvom naše vrhunske glazbenice i glazbene pedagoginje doc. art Mie Elezović. Seminari će se održavati subotom u razdoblju od 21. ožujka do 25. travnja. U ožujku (17. 3. ) otvorit ćemo izložbu Kuc-kuc, ovdje Tifološki muzej! Isti dan održat ćemo i tri edukativne radionice pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje savjetnice mr. sc. Vesne Sušić sa ciljem senzibilizacija djece školske dobi (do 14 godina) Razgledavanjem izložbe Kuc, kuc, ovdje Tiflološki muzej! Djeca će upoznati stalni postav Tiflološkog muzeja približiti ga i onim učenicima koji nisu u mogućnosti doputovati u Zagreb. Cilj nam je upoznati posjetitelje s načinom života i s problemima s kojima se susreću osobe oštećena vida te na taj način promovirati toleranciju, važnost i neophodnost izjednačavanja mogućnosti. Cilj radnica je podučiti učenike osnovama komuniciranja s osobama oštećena vida ( kako pristupiti, kako se obraćati…), osnovama pisma za osobe oštećena vida (naziv pisma, sistem pisanja…) i osnovama orijentacije i kretanja osoba oštećena vida (bijeli štap, pas vodič, kretanje…).

18. 3. ugostit ćemo Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ s predstavom Čovječja ribica, autora Vojina Perića. Kazalište je jedinstven način da se progovori o drukčijosti i životu koji nije uobičajen, pa bi mogao biti zanimljiv, ako ne kao kazališna priča, onda kao edukacija mladima, odnosno ekologija duha za odrasle.

Sve aktivnosti u sklopu projekta odvijaju se uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture RH.
Sve aktivnosti u sklopu projekta su besplatne. Programi projekta VATROMET KULTURE uvelike pridonose razvoju i edukaciji publike, odnosno dostupnosti vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike, posebno djece i mladih.

Komentari