Bliži se kraj poslovne godine, a za moju struku to je znak za pripremu godišnjeg obračuna poreza i prireza na plaće. Za one poduzetnike (i koje će to tek postati), a nisu sigurni točno o čemu je riječ, predlažem da objasnimo pojam.

Godišnji obračun poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak računa se na kraju poslovne godine, odnosno na plaći koja se obračunava za 12. mjesec, a odnosi se na isplatu plaće iz 11. mjeseca, kao zadnje isplaćene plaće u toj kalendarskoj godini, mora se napraviti godišnji obračun poreza i prireza te isplatiti razlika u zadnjem mjesecu, ako je naravno ima. Ovaj obračun je zakonska obveza i nije predmet izbora.

Naime, koji se točno podaci prate pri ovom izračunu?

Razliku je moguće ostvariti na osnovu sljedećih podataka:

  • isplaćeni bruto primici
  • uplaćeni doprinosi
  • godišnji osobni odbitak
  • uplaćeni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak
  • odabir godišnje stope prireza na padajućem izborniku

Stvarni podaci o ukupnim primicima, obračunatim doprinosima, osobnom odbitku i obračunatom porezu i prirezu nisu predmet naše slobodne procjene, već ih računovođe dohvate preko sustava ePorezna uvidom u JOPPD ili uvidom u IP1/IP2.

Najčešći uzrok za razliku po godišnjem obračunu su nejednake isplate tijekom godine te slučajevi radnika koji su radili samo dio godine ostvarujući neko pravo iz socijalnog osiguranja poput bolovanja ili rodiljnog dopusta. Ponekada i općine u toku godine mijenjaju stope prireza tijekom godine, pa se u konačnom godišnjem obračunu koriste druge prosječne stope prireza.

Svojim kolegicama i kolegama želim što manje grešaka pri obračunima, a svima ostalima koji će primiti dodatne uplate – neka vas razvesele za kraj poslovne godine jer bliži se vrijeme darivanja!

Mirela

Komentari
Prethodni članak208 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata, četiri osobe preminule
Sljedeći članakOŠ Ljudevita Gaja: Erasmus + razmjena učenika Hrvatska