Ako ste unatoč kišovitom vremenu bili u šetnji od 3.11. do 10.11., mogli ste u našem gradu sresti živahnu družinu tinejdžera, od kojih neki govore nama prilično egzotičnim jezikom, dok nam onaj drugi zvuči pomalo poznato. To su bili naši gosti, učenici iz Grčke i Poljske, i njihovi nastavnici. Posjetili su nas u sklopu Erasmus + projekta “Learn how to learn” u kojem naša škola sudjeluje kao partner sa školama iz Wroclawa i Atene. Na razmjeni učenika proveli su sedam dana u našem gradu. Bili su smješteni u Hostelu Laganini gdje su se u ugodnom ambijentu družili međusobno, ali i s učenicima naše škole te čak proslavili I jedan rođendan.

Svakodnevno su u školi radili na radionicama tako što su podijeljeni u međunarodne grupe pripremali sate iz engleskog, fizike i geografije koristeći raznovrsne IKT alate. Iz engleskog su obrađivali sljedeće teme: tradicionalna nacionalna jela, božićni  i uskrsni običaji iz svake od tri zemlje. Na fizici su predstavljali izumitelje i izume te znanstvenike iz svojih zemalja, a na geografiji su proučavali kako reljef svake zemlje utječe na njenu ekonomiju te ulogu naših zemalja u EU. Sve su to radili uz mentorstvo učitelja Dinka Šimića, Mladena Ivoševića, učiteljica Antonije Jelančić, Ane Tuličić i Mirele Tomić. Zadnji dan su održali prezentacije onog što su napravili I proveli kvizove o znanju koe su stekli. Jura Matijašević, Lucija Prpić, Iva Medunić, Tina Narančić, Borna Strinavić, Vito De-Villa, Hana Karaturović, Leo Briški, Tara Sokić, Hana Mokricki, Niko Trnka, Hana Blažević I Krešimir Ložić učenici su naše škole koju sudjeluju u projektu.

Učenike smo vodili i u obilazak grada uz vodstvo gospodina Ivice Brtana koji im je ispričao o povijesti i znamenitostima našeg grada. Prošetali smo i do samostana i dvorca u Cerniku. Učenici iz Poljske posjetili su i memorijalnu sobu u Domu hrvatskih branitelja. U subotu smo bili na izletu u Krapini gdje smo obišli Muzej Krapinskog pračovjeka, a zatim smo otišli u Zagreb. Tamo su učenici odigrali igru Escape Room Unlock Zagreb koja se sastojala od timskog natjecanja u rješavanju zagonetki po centru grada kako bi otključali misterioznu škrinju i istovremeno upoznali Zagreb.

U nedjelju je učiteljica Marina Holenda organizirala maštovite i zabavne sportske aktivnosti gdje su miješani međunarodni timovi odmjerili snage u brzini, spretnosti I preciznosti. Sve je završilo ručkom u našoj školi. Naime, naši kuhari Marina I Luka pripremili su tradicionalni čobanac.

Zadnje večeri smo upriličili priredbu kojom su učenici 5.b,uz vodstvo razrednice Marinele Banovčić, uz dirigentsku palicu učiteljice Veronike Terzić i multimedijsku podršku učiteljice Ane Tuličić, predstavili naš kraj i Hrvatsku. Počastili smo ih tradicionalnim slavonskim kulenom, slaninom i kobasicom, čvarkušama, ćuptetama I slanim kiflicama, piletinom s mlincima, a na kraju su se zasladili tradicionalnim slavonskim kolačima za koje su, kao i za slana predjela, zaslužni roditelji naših učenika, sudionika u projektu. Gostima su podijeljeni prigodni pokloni za čiju izradu su se pobrinule  naše učiteljice Martina Tomašić, Jasminka Roknić, Terezija Višić, Antonija Jelančić, Đurđica Kumić Cindrić i učitelj Tihomir Kudra, a upakirale i ukrasile su ih defektologinja Martina Akmačić i psihologinja Danijela Tomica.

Gosti se se sretno vratili svojim domovima, a napustili su nas uz riječi hvale, zagrljaje i suze. Učitelji Mirela Tomić, Antonija Jelančić i Dinko Šimić za nekoliko dana povest će sedmero naših učenika na učeničku razmjenu u Poljsku.

Vrijednost ovoga projekta je u druženju, razmjeni i stjecanju novih znanja i iskustava,  upoznavanju i posjećivanju novih država, stvaranju novih prijateljstava bez prepreka I predrasuda. Svakako je bilo ugodno gledati i slušati naše učenike kako bez problema komuniciraju na engleskom jeziku sa svojim novim prijateljima, a sve će ovo još jednom biti potvrđeno u Poljskoj.

Autorica: Mirela Tomić

Komentari
Prethodni članakPripreme (već) za godišnji obračun poreza i prireza na dohodak
Sljedeći članakZlatko Pisac najbolji je radnik Hrvatske, nagrađen sa 100.000 kuna u gotovini