U domaćinstv novogradiške Industrijsko-obrtničke škole u tijeku 13.međužupanijsko natjecanje učenika u zanimanjima vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije

Da nije bilo Josipa Giltnera koji je, prije 125 godina, vođen tadašnjom modom i mogućnošću za zaradom, odlučio naučiti krznarski zanat kod majstora Josipa Geljana, možda ne bi bilo ni današnje Industrijsko-obrtničke škole.

Ovako, upravo zahvaljujući slavnoj tradiciji i stoljetnom kontinuitetu, ali i slavonskom  „njuhu“ za kvalitetno obrtništvo, novogradiška srednja škola, s pravom, nameće trendove u obrazovanju obrtničkih zanimanja.

Od prvog odjeljenja formiranog 1889.godine, sa samo 11 učenika, do današnje respektabilne brojke od 622 učenika, 60 uposlenih, 26 razreda i 5 različitih struka, dug je, i uspješan put.

Prepoznali su to i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Društvo za strukovno obrazovanje, ali i osnivač, Županija Brodsko posavska, te novogradiškoj Industrijsko-obrtničkoj školi danas, po 13.puta. ponudili domaćinstvo međužupanijskog školskog natjecanja učenika u zanimanjima vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije. Za svečani, uvodni dio, pobrinuo se, u ime domaćina, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, profesor Mijo Matošević, dok je natjecanje, otvorenim proglasila  zamjenica župana, Ružica Vidaković, potvrdivši još jednom, kako, će unatoč trenutnoj, nezavidnoj financijskoj situaciji, čelništvo županije i dalje ulagati značajna financijska sredstva upravo u obrtnička zanimanja koja su, dugoročno, temelje uspješnog gospodarstva županije, ali i regije.  Današnja revija znanja i vještina samo je uvod u završno, državno natjecanje u znanju, koje će 11.i 12.travnja, ponovno ugostiti novogradiška škola.Nakon cjelodnevne demonstracije praktičnog i teorijskog znanja, rezultati bi trebali biti poznati danas (srijeda, 29.veljače ), oko 15 sati.

Škola koja godinama, uspješno nameće europske trendove u obrazovanju, te kontinuirano, putem stručnih edukacija, prati sve ono što se, svakodnevno, događa u struci, hrvatskom tržištu rada i znanja, prije nekoliko je godina ponudila i nova, usko stručna zanimanja, danas se, tradicionalno, potvrdila i kao izniman domaćin.Očekujući realizaciju novih, vrhunskih projekata kandidiranih prema sredstvima Europske unije, škola će, uskoro, još jednom, potvrditi i opravdati vlastiti  „leit motiv“ kao škola koja priprema za život, ali i  za izlazak na tržište rada.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakOd 01. ožujka povećanje PDV-a
Sljedeći članak“Clarum” d. o. o. – sinonim za kvalitetan proizvod