Hrvatsku udrugu radija i novina (HURIN) koja okuplja 136 radijskih postaja i 27 novina neugodno je iznenadio objavljeni intervju na internetskom portalu „H-alter“, gospođe Ivane Lekšić pod nazivom „Kako sam odbila lažirati radijske emisije“. Prenosimo priopćenje za javnost u cijelosti.

“Gospođa Lekšić ničim ne dokazavši dovodi u sumnju legalnost korištenja sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija. Utemeljenje tog Fonda inicirao je upravo HURIN s ciljem poticanja raznolikosti programskih sadržaja radijskih postaja sa željom da se otrgnu od mogućeg zaborava mnoge zavičajne tradicije, promiče kulturna raznolikost Hrvatske i dobrobit njenih nacionalnih manjina. Sredstva Fonda su taj cilj i ostvarila, plus činjenica da su upravo zahvaljujući sredstvima Fonda zaposleni mnogi mladi visokoobrazovani novinari.

U tom intervjuu gđa Lekšić je prozvala i etiketirala kolege ne samo s četiri radio postaje na kojima je radila nepune dvije godine (?) iz rekla-kazala razgovora, već je i eto „shvatila…da i druge radijske postaje imaju iskustva i prakse s fingiranim emisijama i dijelovima programa“, te na taj način prozvala i sve ostale nakladnike.
Iako u naslovu intervjua tvrdi da je navodno odbila lažirati radijske emisije u svojim kasnijim istupima tvrdi da je upravo ona snimala lažne emisije. Najtužnije od svega je što kao navodnog naredbodavca optužuje umrlu osobu koja se od tih optužbi ne može braniti.

Začuđujuća je medijska pozornost koja je dana izjavama gđe Lekšić o navodnim zloporabama a da ona pri tom javnosti nije predložila niti jedan dokaz. Čudno je i to da je gđa Lekšić navodno o svemu znala a šutila je pune dvije godine. Začuđuje i postupanje kolega s portala „H-alter“ koji su zanemarili osnovno pravilo novinarstva da o istoj stvari pitaju i drugu stranu. Možda je to samo pomno odabrani trenutak objave kao svojevrsni pritisak na Ministarstvo kulture i Vijeće za elektroničke medije (VEM) obzirom da se u Saborskoj proceduri upravo nalaze Izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima – po kojima bi i portali postali korisnici sredstava Fonda.

HURIN se u svom radu zalaže za strogo poštivanje Zakona i propisa pa tako i Pravilnika o raspodjeli sredstava Fonda. U tom smislu HURIN podržava VEM da sankcionira sve one nakladnike ukoliko su na bilo koji način zlorabili sredstva fonda. Isto tako HURIN pozdravlja način dosadašnjeg rada VEM-a a vezano uz raspodjelu sredstava Fonda gdje je sve transparentno objavljeno na njihovim stranicama od natječaja, bodovanja, emisija za koje su odobrena sredstva, pa do pravdanja sredstava. HURIN također podupire odluku VEM-a iz priopćenja od 25. ovog mj. kojom VEM najavljuje hitno poduzimanje i drugih konkretnih koraka radi provjere utemeljenosti svih u javnosti iznesenih navoda o lažiranju radijskih programa. Vjerujemo da će VEM također sukladno istoj odluci pozvati na sastanak i nakladnike koji su eksplicite ili implicite prozvani da su navodno lažirali svoje emisije. Nakon utvrđivanja činjenica HURIN očekuje od VEM-a da sukladno svojim ovlastima pokrene određene postupke protiv onih koji eventualno nisu poštivali Zakonske postupke ili su bili zlonamjerni.”

Izvršni odbor HURIN-a

 

Komentari
Prethodni članakIlegalno prenosio preko granice hranu i piće
Sljedeći članakPREMIJERA: “Baš mi je hladno” – novi video spot tamburaških čarobnjaka iz Davora