U sklopu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta koji je jučer započeo, dogradonačelnica mr. Ljiljana Lukačević i predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić priredili su prijem za dječje gradske vijećnike i forumaše koji uspješno djeluju u okviru Društva “Naša djeca”.

Bio je to ugodno druženje u kome su zamjenica gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća odgovarali djeci vrtićke dobi koja su došla u pratnji svojih odgojiteljica Željke Šebalj i Sonje Medvedović, te ravnateljice Dječjih vrtića Nova Gradiška Vere Trobić  i osnovnoškolcima na mnoga pitanja.

 

 

Kao i uvijek, i ovaj put se pokazalo da dječja mašta dobro radi. Djeca su postavljala pitanja vezana za život djece i mladih  u Novoj Gradiški, o kojima će gradska vlast morati povesti računa. Na sva pitanja dogradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća rado su dali odgovor, a baš ove godine preporuke koje je UN-ov odbor za prava djeteta nedavno uputio Hrvatskoj imaju naglasak na  jačanju sudjelovanja djece  u obitelji, školi i lokalnoj zajednici, kako bi se omogućilo da ona budu aktivni nositelji prava. Potiče se ‘snažniji’ glas djece u društu, kaže pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. A upravo snažniji glas potreban im je u obrani vlastitih prava kada ih drugi ne čuju.

 

“Djeca imaju svoja prava i moraju se boriti za njih. Ne smiju se dati tući niti zlostavljati, niti roditeljima ni vršnjacima. Ako ih netko zlostavlja postoje institucije koje im mogu pomoći. O nasilju nikada ne treba šutjeti. O nasilju uvijek treba govoriti i prijavljivati ga!” 

Autor: Vanja Tutić

Komentari