LAG “ZAPADNA SLAVONIJA” osnovan je s ciljem promocije održivog razvoja, oživljavanja gospodarstva i poboljšanja kvalitete života na području kojega LAG obuhvaća, korištenjem LEADER pristupa za razvoj ruralnih područja, koji se proteklih desetljeća uspješno provodi na području Europske unije.

Lokalna akcijska grupa “ZAPADNA SLAVONIJA” po formalnom pravnom obliku predstavlja neprofitnu udruga osnovanu od strane 33 predstavnika javnog, gospodarskog i društvenog sektora s područja zapadnog dijela Brodsko -posavske županije.

LAG je smješten u zapadnom dijelu Brodsko – posavske županije i obuhvaća Grad Novu Gradišku te Općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Davor. Na teritoriju LAG-a “Zapadna Slavonija” prema popisu stanovništva iz 2011. godine ukupan broj stanovnika iznosi 40.980 stanovnika, a proteže se na 838,79 km² površine.

 

“Osnovan je 04. listopada 2012. godine. Jako smo zadovoljni. Odrađene su mnoge edukacije, predavanja na temu ruralnog razvoja, mnogi gosti su pokušali našem lokalnom stanovništu što više približiti mjere ruralnog razvoja i pojam ruralnog područja. Smatram da su ljudi sve više zadovoljni kako vrijeme odmiče što pokazuje i sve veći broj zainteresiranih. Trenutno imamo 64 člana LAG-a.”, istakla je voditeljica LAG-a Marijana Vidić Poleto.

 

“Slavonija ima veliku perspektivu za ruralni razvoj i dobar je primjer razvoja. Jako smo sretni što je LAG “Zapadna Slavonija” naš član. Slavonija je objeručke prihvatila osnivanje LAG-ova, članovi su najaktiviniji, a potpora županije iznimna. Cilj moje udruge je ravnomjerni razvoj ruralnih dijelova Hrvatske, međusobno povezivanje LAG-ova na hrvatskoj i europskoj razini. Mislimo da je to izvrsna prilika za razmjenu iskustava. LAG-ovi iz EU dobivaju po LAG-u 3 milijuna eura s time da to nisu sredstva koja idu direktno samom LAG-u, nego LAG odlučuje koji projekt će dobiti ta sredstva. Kada se usporedimo s istočnijim zemljama (Kosovo, Albanija, Srbija, Crna Gora) mi smo njima dobar primjer prakse, ali želimo slijediti primjer Finske, Češke, Slovenije.”, otkrila nam je u razgovoru sinoćnja gošća godišnje skupštine LAG-a, Marina Koprivnjak iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakEuropsko zlato novogradiških mažoretkinja! (FOTO GALERIJA)
Sljedeći članakPrijem za dječje gradske vijećnike