Trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča “Mali neobični ljudi” (1989.), koja je imala čak pet izdanja, Miro Gavran izlazi pred čitatelje sa zbirkom “Priče o samoći” (2019.) u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena.

Najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, zajedno s Brankom Džebić, koja je napisala i pogovor, predstavio je u Novoj Gradiški drugo izdanje spomenute zbirke. 

Zbirka, objavljena u izdanju nakladnika Mozaik knjiga, stigla je trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča Mali neobični ljudi (1989.), koja je imala čak pet izdanja.

Na samom početku predstavljanja knjige, ravnateljica GKNG, Biljana Dakić pozdravila je sve prisutne, a potom su Gavran i Džebić progovorili o knjizi.

Autorica pogovora Branka Džebić istaknula je veličinu Gavranova stvaralačkog opusa.

-U čak trideset godina stvaranja Miro je napisao 10 romana, 10 knjiga za djecu i mlade, 50 drama, 2 zbirke priča, jednu poetsku zbirku, a 2002. godine osnovao je kazališni festival Gavranfest. U svojoj bogatoj karijeri Gavran je održao više od tisuću književnih susreta, njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, a njegovi naslovi broje više od 200 izdanja – rekla je Džebić.

Kao razlog njegova uspjeha, Džebić ističe Gavranovu vjeru u samoga sebe i njegove spisateljske sposobnosti, ljubav prema kazalištu i literaturi, univerzalne teme i emocije.

Govoreći o knjizi Priče o samoći, Džebić kaže da se Gavran ovim djelom vraća suvremenim temama te da ova zbirka priča postavlja pitanja, ali i daje odgovore na brojne životne dileme. Džebić posebno ističe kako u ovom naslovu autor podsjeća da ponekad i poraz može biti bolji od pobjede, čak i uzvišeniji od nje.

Za kraj Gavran je otkrio kako se boriti protiv samoće:

-Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo! – zaključio je 

Nakon predstavljanja zbirke uslijedila je još jedna izvedba predstave ”Sve o muškarcima” Teatra Gavran u kojemu su uživali Novogradiščani.

 

Komentari